Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Göteborg granskar hemlösheten

Kostnaderna för hemlöshet ökar i Göteborg

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 05.00
Kvinnovåld bakom Göteborg stads ökande kostnader för hemlöshet
(1:39 min)
Bilder från Gatljuset. Fotograf: Martin Söderqvist/Göteborgs Stadsmission
Bilder från Gatljuset. Fotograf: Martin Söderqvist/Göteborgs Stadsmission

Kommunens kostnader för akuta lösningar åt hemlösa ökar istället för att minska. En förklaring är att fler kvinnor behöver akut hjälp med bostad efter att ha blivit utsatta för våld och hedersvåld.

– Behovet av akuta lösningar för personer som saknar tak över huvudet tenderar att öka, säger Lars Eriksson på stadsledningskontoret. Bland annat är det fler våldsutsatta som behöver hjälp i stadsdelarna.

– Personer som är utsatta för våld i nära relationer behöver boende och stöd, säger Lars Eriksson.

Trots kommunens satsningar på att minska hemlösheten i Göteborg minskar den inte, som P4 Göteborg tidigare berättat. Och nu visar det sig att kommunens kostnader för akuta bostadslösningar ökar kraftigt.

Förra årets siffror är inte klara, men prognoser talar om att akuta lösningar med köpt boende kostade 15 procent mer 2014 än året innan. I vissa stadsdelar är ökningen över 20 procent.

Efter stadiga kostnadsökningar varje år var det inte väntat med en ännu större ökning efter den kraftsamling som skett i kommunen. Man talar nu om ett misslyckande.

– Det kan man kanske se eftersom ambitionen var att vi skulle minska kostnaderna. Men det kommer sig av svårigheter på bostadsmarknaden, säger kommunens planeringsledare Lars Eriksson. Han konstaterar att bostadsbristen i Göteborg drabbar de mest utsatta, som nu blir fler istället för färre.

Att fler våldsutsatta behöver akuta bostadslösningar bekräftar också de som jobbar med hotade kvinnor.

– En ökad uppmärksamhet och kompetens i de här frågorna gör att man ser problemet mer. Och kanske att kvinnor och barn får mer skydd och stöd idag, säger Anna-Sara Rosengren, som är samordnare på Kvinno- och tjejjouren Ada i Göteborg.

Hon pekar samtidigt på att svårigheten för våldsutsatta att få ny bostad i Göteborg har funnits länge. Många tvingas därför stanna onödigt länge på jourerna och de hindrar indirekt andra som behöver akut skydd.

– Det har inte varit någon förändring i hur kvinnorna ska ta sig ut från kvinnojourerna, att komma till ett permanent boende efter att de har flytt från hot och våld, säger Anna-Sara Rosengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".