Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Modulbostäder övervägs för att lösa trångboddhet i Göteborg

Publicerat onsdag 18 februari 2015 kl 05.00
Göteborg stad vänder på alla stenar.
(1:56 min)
Kläder
Arkivbild: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

För att minska hemlösheten i Göteborg tänker kommunen bygga genomgångsbostäder för barnfamiljer och nyanlända. Idéer finns också om att sätta upp baracker, tillfälliga moduler, åt stora barnfamiljer.

– Det kanske inte är det man i första hand tittar på, men som ändå är någonting som man mer långsiktigt behöver ha i beredskap, säger Pia Borg, som är planeringsledare på stadsledningskontoret.

En utredning om baracker för stora barnfamiljer - eller tillfälliga modullösningar som det kallas - ska göras. Det har kommunstyrelsen godkänt i en ny bostadsstrategi för nyanlända.

Det har länge funnits för få lägenheter för stora familjer, som ofta har utländsk bakgrund. Trångboddheten tvingar fram speciella lösningar. I Neutrala Ungdomsföreningen i Biskopsgården tar Aliare Gaani emot ungdomar som i en lugn miljö vill se på TV, spela spel och få läxhjälp.

– Du har inte lugn i ditt liv. Dom sover inte ordentligt, våningssängar överallt i varenda lägenhet nästan. Det måste byggas fler stora lägenheter, säger Aliare Gaani i Neutrala Ungdomsföreningen.

19-åriga Hajar Alsaidan i Hammarkullen håller med. Hon bodde länge i en trea med elva andra familjemedlemmar och minns hur madrasserna täckte golvytan.

– Det är inget jag skulle vilja uppleva igen och det är ingenting jag vill att andra familjer utsätts för. Till exempel de syriska flyktingarna. Jag får ont i hjärtat när det kommer 8-9 personer och ska leva i små lägenheter precis som vi, säger Hajar Alsaidan och berättar om några grannar i just den situationen.

Kommunen tänker nu erbjuda hyresavtal till 500 barnfamiljer som köar på Boplats och har osäkra boendeförhållanden och ett femtiotal 4:or och 5:or ska ordnas.

Men också genomgångsbostäder för barnfamiljer ska utredas igen.

– Så som läget är nu när det gäller ett högt flyktingmottagande för ganska lång tid framöver behöver vi vända på alla stenar, säger Pia Borg, planeringsledare på stadsledningskontoret.

Men Hajar efterlyser framför allt ett helt annat bostadsbyggande.

– Bygg större, tänk smartare. Jag tror vi behöver lite action, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".