Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Självmorden ökar inom psykiatrin

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 16.31
"Varje självmord är på ett sätt att betrakta som ett misslyckande"
(1:52 min)
I PK-huset på Östra sjukhuset vårdas patienter inom psykiatrin. Foto:Lina Persson/Sveriges radio
I PK-huset på Östra sjukhuset vårdas patienter inom psykiatrin. Foto:Lina Persson/Sveriges radio

En granskning som tidningen Faktum har gjort visar att tio patienter har tagit sina liv inne på en av Sahlgrenskas psykiatriska avdelningar sedan början av förra året, lika många som mellan åren 2009 och 2013.

Fram till i augusti i år begick sex patienter självmord.

– Det är vårt ansvar att alltid göra vårt yttersta för varje patient för att undvika självmord, säger Tobias Nordin som är verksamhetschef för Affektiva, en av fem vuxenpsykiatriska verksamhetsområden på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De här sex fallen i år är givetvis en oerhörd tragik för dem själva och för deras närstående, så varje självmord är på ett sätt att betrakta som ett misslyckande och det är vi självkritiska till att det sker.

Faktum, som har granskat självmord på Sahlgrenskas psykiatriska avdelningar, pekar på att många utredningar som psykiatrin har gjort efter ett självmord landar i att det är bedömningen av självmordsrisken, tillsynsbedömningarna och låg bemanning som har lett till att patienter har kunnat ta sina liv inne på avdelningarna. Enligt Tobias Nordin har hans verksamhetsområde samma resurser idag som för två år sedan, medan antalet patienter har ökat med 25 procent under samma tid.

– Ett av de högsta målen i regionen är att vi ska få ner den psykiska ohälsan och satsa på psykiatrin, säger kristdemokraten Monica Selin som är ordförande i psykiatriberedningen i Västra Götalandregionen. Sedan är det ju historiskt sett så att psykiatrin har fått stå tillbaka för andra professioner på våra sjukhus.

Men nu har 200 nya miljoner skakats fram, öronmärkta för psykiatrin under tre år. 

– Det är naturligtvis bara en liten droppe i ett stort hav när det gäller resurser, säger Monica Selin (KD). Men det ska ändå ses som en signal att vi nu satsar extra på psykiatrin, men också vara ett litet smörjmedel att faktiskt öka kvaliteten i vården och då är det här med suicid är en viktig del att jobba med.

200 miljoner är ett välkommet tillskott, tycker Tobias Nordin, men det är inte bara pengar som måste till för att undvika att den negativa trenden med självmord på psykiatriska vårdavdelningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset fortsätter. 

– Grundbulten i att få ett bättre omhändertagande för våra patienter och patienter som har självmordstankar är i grund och botten kompetens och kunskap, säger han. Där gör vi nu en stor satsning så att alla medarbetare på kliniken har en generell kunskapshöjning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".