Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varje vegetariskt steg gör skillnad

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 10.05
"Det är fler och fler som inte känner samma behov av att äta kött"
(1:21 min)
Grönt programblad där det står med vit text Välkommen till Vegovision. Foto: Lovisa Fischerström/SR.
Vegetarisk mat blir allt mer populär. Foto: Lovisa Fischerström/SR.

För andra året hålls den veganska mässan Vegovision i Göteborg. Detta år på Draken där det kommer finnas både utställare och möjlighet att få inspiration till att laga egen vegomat.

Att äta vegetariskt har blivit allt mer populärt. Orsaken kan dels vara att utbudet av vegetariska och veganska produkter har ökat, men även att medvetenheten om köttindustrins påverkan på klimatet har ökat. Det tror Liv Linder, marknadsföring- och insamlingsansvarig på Djurens Rätt.

– Vårt synsätt på djur utvecklas, all diskussion kring klimatet och det är ju var och varannan dag som det är artiklar i media om köttets och även mjölk och äggs påverkan på klimatet. 

Hon menar också att eftersom att utbudet av vegoprodukter har ökat så känner inte alla samma behov av att alltid äta kött. Många har infört en så kallad vegetarisk måndag, då en någon dag i veckan har en helvegetarisk dag.

– Om alla skulle skippa köttet en dag i veckan så skulle det göra jätteskillnad för djuren, och för miljön såklart. Varje steg gör ju skillnad. 

Vegovision pågår helgen 5-6 december på Draken i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".