Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler dör av narkotikaklassade läkemedel än av heroin

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 05.55
Anna Fugelstad: "Det har blivit allt fler dödsfall i relation till läkemedel"
(1:42 min)
Allt fler missbrukare dör med narkotikaklassade läkemedel i kroppen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Allt fler missbrukare dör med narkotikaklassade läkemedel i kroppen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mikele Yohannes har förlorat flera vänner i narkotikamissbruk. Foto: Simon Rissvik/SR
2 av 2
Mikele Yohannes har förlorat flera vänner i narkotikamissbruk. Foto: Simon Rissvik/SR

För första gången har fler missbrukare i Sverige dött av lagliga läkemedel än av heroin. Samtidigt behandlas fler personer i Västra Götaland än någonsin tidigare med just dessa läkemedel.

Narkotikaklassade mediciner som buprenorfin och metadon går under samlingsnamnet opioider och används vid avvänjningsprogram för bland annat heroinmissbrukare. Men skrivs också ut som lindrande medicin vid smärta. Enligt ett forskningssamarbete mellan bland annat folkhälsomyndigheten och socialstyrelsen är det just dessa preparat som allt oftare återfinns i blodet hos döda missbrukare och de senaste åren har fler dött av metadon och buprenorfin än av heroin.

Anna Fugelstad på Karolinska Institutet har forskat på drogrelaterad dödlighet i 25 år:

- Vad som har hänt efter framför allt år 2006 är att fler dödsfall relateras till starka opioider, det vill säga läkemedel. Det är buprenorfin och metadon som är vanligast, säger Anna Fugelstad.

Samtidigt som allt fler dör med dom här ämnena i kroppen, behandlas fler än någonsin med just Metadon och Buprenorfin. P4 Göteborg har tagit fram siffror från socialstyrelsen som visar att antalet patienter i Västra Götaland som behandlades med buprenorfin år 2006 var 1102 stycken, år 2014 har den siffran nästan femdubblats då 5481 patienter får medicinen. En farlig utveckling menar Anna Fugelstad:

- Om tillgängligheten av de här starka opioiderna ökar i samhället så är risken att dödsfallen ökar. Får man en dos från en metadonbehandling så är den dödlig, medans buprenorfin inte har samma giftverkan men naturligtvis kan trigga i gång ett opiatmissbruk, säger Anna Fugelstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".