Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart var opioiderna kommer ifrån

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 11.33
Kai Knudsen: "Det säljs och missbrukas illegalt"
(1:36 min)
Tullverket beslagtar inga större mängder buprenorfin eller metadon. Foto: LEIF R JANSSON / TT
1 av 3
Tullverket beslagtar inga större mängder buprenorfin eller metadon. Foto: LEIF R JANSSON / TT
Kai Knudsen är doktor i anesesiologi vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR
2 av 3
Kai Knudsen är doktor i anesesiologi vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR
Simon Lindguss är enhetschef för substitutionsprogramet i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR
3 av 3
Simon Lindguss är enhetschef för substitutionsprogramet i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR

Antalet personer som dör med narkotikaklassade läkemedel i blodet ökar lavinartat. Men åsikterna om hur preparaten når den illegala marknaden går isär.

Metadon och Buprenorfin är dom överlägset vanligaste preparaten som återfinns i blodet på döda missbrukare. Samtidigt har antalet patienter som behandlas med dessa i Västra Götaland snabbt ökat de senaste åren, från drygt 1100 till 5500 på åtta år enligt socialstyrelsens siffror. Många av läkemedlen delas ut på särskilda behandlingsprogram för missbrukare och Kai Knudsen, docent i anestesiologi, befarar att läkemedlen läcker ut på den illegala marknaden:

- Det finns ett läckage av läkemedel från de här programmen, framför allt av metadon och buprenorfin. Det säljs och missbrukas illegalt utanför programen, säger Kai Knudsen.

En bild som Simon Lindguss, enhetschef på Göteborgs substitutionsprogram, inte delar:

- Det är ofta den kritiken som riktas mot substitutionsbehandling.Man vet väldigt lite om detta och om hur stor omfattningen är. Det är ingen annanstans inom vården som patienter är så punktmarkerade vad gäller deras medicinering, säger Simon Lindguss.

Substitutionsprogrammen har strikta regler där deltagarna måste ta medicinerna på kliniken under uppsikt och det kan ta flera år innan patienten kan hämta ut medicinen på apoteket. Enligt Socialstyrelsens kartläggning av läckaget når bara en liten del av läkemedlen den illegala marknaden, istället pekar man på insmuggling från andra länder.

Men Lars Hansson tullverkets nationella specialist på droger ser inte en ökad smuggling av just dom här preparaten:

- Vi beslagtar inte några större kvantiteter av vare sig buprenorfin eller metadon. Vi kommer göra en analys av detta så får vi se vad det ger för bild av det hela, säger Lars Hansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".