Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Män får den dyraste vården men kvinnor får mer

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 16.14
"Män har barriärer mot att söka vård"
(1:35 min)
Sahlgrenska Universitetssjukhus.
1 av 2
Sahlgrenska Universitetssjukhus.
Ingrid Osika Friberg på Västra Götalandsregionens Kunskapscentrum för jämlik vård. Foto: Simon Rissvik/SR
2 av 2
Ingrid Osika Friberg på Västra Götalandsregionens Kunskapscentrum för jämlik vård. Foto: Simon Rissvik/SR

Män i Västra Götaland får dyrare vård än kvinnor. Samtidigt får kvinnorna mer vård då de oftare söker sig till primärvården. Det visar en ny hälsoekonomisk studie som Västra Götalandsregionens kunskapscentrum för jämlik vård presenterar idag.

Kvinnor i Västra Götalands län söker sig alltså till primärvården i högre utsträckning än män. Totalt sett gör kvinnor 40 procent fler besök i primärvården, men det är ändå männens sjukvård som är dyrast då de oftast är sjukare när dom väl söker vård.

Det visar resultatet av en omfattande hälsoekonomisk studie gjord på samtliga 1,6 miljoner invånare i Västra Götaland. Bakom studien står Ingrid Osika Friberg, doktorand på regionens Kunskapscentrum för jämlik vård:

- Män söker mer för hjärta och kärl och cancer. Medans kvinnor söker betydligt mer för psykiatriska sjukdomar och muskler och leder, säger hon.

Ingrid Osika Friberg menar att man skulle kunna förhindra tidig död och svår sjukdom samt sänka kostnaderna för mäns sjukvård om dom sökte sig till vårdcentralerna vid ett tidigare skede:

- Det är klart att det är billigare och kräver färre resurser att söka vård när man inte är så sjuk ännu, än när man är allvarligt sjuk, säger hon.

Och det finns flera anledningar till varför skillnaderna är så stora mellan könen:

- Man ser redan på ungdomsmottagningarna att kvinnor söker mer. Sen går vi kvinnor till mödravårdsmottagningen när vi väntar barn, så vi socialiseras in i vården och vänjer oss vid att det är helt okej att söka. Män har barriärer mot att söka vård, det ingår inte i föreställningarna om hur man ska vara som man, säger hon.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".