Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trygg-I-samarbete ska spridas över hela Göteborg

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 15.32
Polischef: "Jag har varit tveksam under resans gång"
(1:32 min)
Emelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef Storgöteborg, berättar om samarbetet med Göteborgs Stad. Foto: Monir Loudiyi
Emelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef Storgöteborg, berättar om samarbetet med Göteborgs Stad. Foto: Monir Loudiyi

Nu har Trygg-I-avtalet kritats under. Det nysignerade avtalet mellan Göteborgs Stad och polisområde Storgöteborg ska innebära ökad trygghet, minskad brottslighet och större förtroende hos göteborgarna.

Redan nu kan man peka på resultat av det arbete som gjorts de senaste åren.

– Idag är det 85 procent som upplever sig trygga i sitt område och det är en klar förbättring jämfört med när vi började mäta för tre år sedan. Då låg tryggheten på 73 procent, säger Marianne Olsson, stadsdelsdirektör i Angered som varit pilotprojekt för samarbetet som nu införs i hela Göteborg.

Men det går att peka på delar av staden som Torslanda där trygghetssiffran är uppe i 96 procent. Marianne Olsson är tidig med att påpeka att Angered är på rätt köl men det återstår ännu mycket arbete innan man når Torslandas nivå.

Samarbetet kunde dock ha kapsejsat tidigt på grund av polisens ovilja till förändring.

– Jag har varit tveksam under resans gång. Men i och med att vi har jobbat metodiskt och målmedvetet hela tiden så känns det väldigt bra att vi börjar se en effekt, säger Ulf Merlander, lokalpolischef Storgöteborg nordost.

– Under den första perioden pratade vi trygghet väldigt mycket. Nu det senaste året har vi börjat med konkreta åtgärder och det tror vi är anledningen till att tryggheten nu ökar.

Du säger att du varit tveksam. Vad är det du varit tveksam till?

– Jag är skolad i den gamla polisorganisationen och det här har varit nytt för mig. Det har inte varit så lätt alla gånger att implementera det här och att få mina kollegor att tro på detta. Men nu har jag svart på vitt att det är effektivt och därför det väldigt bra och enklare inför framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".