Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mandelbullar och kålrot på julbordet

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 11.09
Ina Lundströms vegetariska julbordsfavoriter
(3:15 min)
Halv-asiatisk kvinna med brunt hår och svart tröja. Tittar in i kameran och ler. Foto: Lovisa Fischerström/SR.
1 av 2
Matspanaren Ina Lundström i studion. Foto: Lovisa Fischerström/SR.
En anteckningsbok med recept nedkladdade. Foto: Lovisa Fischerström/SR.
2 av 2
Receptet på mandelbollar. Foto: Lovisa Fischerström/SR.

Matexperten Ina Lundström ger tips på vegetariska alternativ på julbordet.

Till jul serveras ofta en rad olika kötträtter så som prinskorv, köttbullar och den självklara julskinkan. Och även om det redan finns mycket vegetariskt på julbordet, som till exempel mängder av kål så vill Ina Lundström ändå tipsa om enkla rätter med rätt julkänsla.

Mandelbollar

Blanda:
2 dl ströbröd
2 dl riven ost (valfri, och blanda olika går också bra)
2 dl hackad mandel (eller mandelmjöl)
En halv riven lök
4 st ägg
1 msk vatten

Krydda med salt, svartpeppar, kryddpeppar och kryddnejlika.
Koka i saltat vatten eller i grönsaksbuljong. Stek sedan i rikligt med smör och droppa över lite soja.


Kålrot i ugn

Sätt ugnen på runt 140 grader.
Skala en kålrot.
Lägg in den i aluminiumfolie.
Låt stå i ugnen i 3-4 timmar.
Ta ut och griljera med senap och ströbröd.
Kålroten är klar när en sticka glider lätt igenom den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".