Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Enkelt för obehöriga att ta sig in på grundskolor

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 05.00
"Vi har diskuterat kring alarmutrop efter det som hände i Trollhättan"
(1:35 min)
Hur trygg är skolan i Sverige? Foto: Monir Loudiyi.
Hur trygg är skolan i Sverige? Foto: Monir Loudiyi.

Sveriges Radio har granskat hur enkelt det är att röra sig fritt på grundskolor i Sverige. På var femte grundskola blev våra reportrar inte ifrågasatta på 45 minuter.

Det har hunnit gå två månader sedan det otänkbara skedde i Trollhättan och debatten har ebbat ut. Därför bestämde vi oss på Sveriges Radios lokala P4-kanaler att besöka grundskolor över hela Sverige. På över 40 orter - och 76 skolor - genomförde vi testet som visade på att det är ganska enkelt att vandra omkring fritt bland både skolelever och personal. 

– Vi har många ingångar. Så att man lätt kan ta sig in i skolan är egentligen inte så konstigt. Däremot så känns det inte bra att ni har kunnat gå runt under så lång tid utan att någon har talat med er, säger Mikael Hallberg, biträdande rektor på Nordhemsskolan i Göteborg.

Sex av skolorna som undersöktes finns i Göteborg. Tre kommunala och tre friskolor. Alla skolorna tillhör Göteborgs största och har ungefär 500 elever var. 

På Nordhemsskolan i Majorna-Linné som var en av skolorna så hann fyra vuxna möta vår reporter i korridoren utan att fråga vad vi hade för ärende på skolan innan den femte "ertappade" reportern. Med det resultatet är Nordhemsskolan långt ifrån sämst i klassen, men frågeställningen väcks; Hur pass öppna skolor vill vi ha i Sverige? Och hur ser man till att de vuxna som vistas i korridorerna har ett giltigt skäl till att vara där?

Skolan som var allra snabbast i Göteborg på att uppmärksamma att en främmande person rörde sig i skolkorridorerna var Internationella Engelska Skolan i Johanneberg. Där tog det drygt 45 sekunder innan reportern ifrågasattes. Och det är en del av en väldigt medveten strategi.

– Det är otroligt viktigt med säkerhet. Den här byggnaden är väldigt stor så vi har faktiskt skurit ner på antalet ingångar för att se vilka som kommer in och se till att besökare snabbt kommer till receptionen där de får en besöksbricka, säger Daniel Bailey, biträdande rektor på Internationella Engelska Skolan i Johanneberg.

Flera som P4 Göteborg talat med vittnar om att terrordådet i Trollhättan har satt sina spår. Bland de skolor som sett över säkerhetsrutinerna finns Ebba Petterssons Privatskola.

– Vi har tittat över våra lås. Vi har diskuterat kring alarmutrop, alltså högtalare i klassrum. Och det är faktiskt efter det som hände i Trollhättan, säger rektorn Eva Bjelkén Davéus.

De allra flesta skolorna som P4-kanalerna besökte uppskattade undersökningen. Men vissa skolor och rektorer blev istället arga. Men hur testar man säkerheten rent praktiskt utan riktiga test? För i teorin så sade sig snudd på alla skolor att de hade väldigt god säkerhet eller åtminstone ett högt säkerhetstänk.

– Det viktiga som en sådan här undersökning gör är att agendan lyfts vilket gör att man kan se över sina rutiner för att förstå vad som behöver göras på respektive skola, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande vid Lärarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".