Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många småkryp bor i din gran

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 15.01
"Skaka granen ordentligt"
(2:50 min)
Spindelväv i skogen. Foto: Jan Westin/Universeum
Många kryp, bland annat spindlar följer med julgranen in. Foto: Jan Westin/Universeum.

När vi tar in en gran är det inte bara ett träd utan ett helt litet ekosystem. Och med det en del objudna gäster.

Nu i juletider är vi många som tar in en gran i våra bostäder. Men det är många kryp som bor i trädet. Till exempel djur som livnär sig på granen, tex kvalster som gillar att suga på barken. Eller rovdjuren som är där för att äta andra småkryp t.ex. nyckelpigor och spindlar.

– I granen kan finnas många tusen småkryp, berättar Jan Westin som är vetenskaplig ledare/Zoolog på Universeum.

Krypen gömmer sig inuti trädet om vintern för att inte frysa ihjäl. När trädet bärs in i värmen väcks de till liv och börjar kravla runt i trädet och vidare ut i våra rum.

– Men dom gör ingen skada, säger Jan Westin.

De livnär sig på barr, knoppar, skott, bark och på varandra och klarar sig inte länge inomhus på grund av den torra luften.

De vanligaste djuren är hoppstjärtar, kvalster, spindlar, flugor, små fjärilar och en och annan liten skalbagge.

Alla dessa småkryp är livsnödvändiga för många fåglars överlevnad under vintern.

– Jag talade häromdagen med en ”gammal” kollega från min forskartid på zoologiska institutionen Bengt Gunnarsson som forskat på hur mycket fåglar äter av trädens spindelskafferi, berättar Jan Westin.

– Han satte finmaskiga nätpåsar över grenar och jämförde antalet spindlar som fanns i dessa jämfört med oskyddade grenar flera gånger under året under en tvåårsperiod.

Precis som man förväntat sig visade det sig att allra flest spindlar åts under vintern. Det är framför allt trädkrypare, nötväcka, tofsmes, talltita, svartmes, kungsfågel, talgoxe och om det finns lövträd även blåmes. 

Man kan göra en del för att få bort krypen i granen om man nu mot förmodan inte skulle vilja få in dessa små julgäster i sitt hem. Till exempel ställa in granen i ett lite varmare utrymme (garage eller källare) några dagar innan så att djuren hinner vakna till liv och komma fram och sedan skaka granen ordentligt, så faller många småkryp bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".