Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler på gymnasiet klarar sin examen

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 15.46
Rektor: Eleverna är mer medvetna om vikten av att plugga
(1:16 min)
Sara Jörnestrand går i trean på Bräckegymnasiet där hon utbildar sig till murare. Foto: Peter Stenberg/SR
Sara Jörnestrand går i trean på Bräckegymnasiet där hon utbildar sig till murare. Foto: Peter Stenberg/SR

Allt fler elever i den nya gymnasieskolan klarar sin examen, visar ny statistik från Skolverket. Även på Bräckegymnasiets byggprogram i Göteborg ökar andelen som tar gymnasieexamen.
Andelen godkända elever på de nationella gymnasieprogrammen, som är både högskoleförberedande och yrkesinriktade, har ökat med drygt två procentenheter sedan förra året då den första kullen i den nya gymnasieskolan gick ut.

För Bräckegymnasiets del klarade 80 procent av eleverna sin gymnasieexamen läsåret 2014/2015 jämfört med 68, 7 procent året innan.

- En av anledningarna tror jag är att eleverna är mer medvetna om vikten att anstränga sig att plugga och få med sig sina betyg eftersom de tekniska kraven på att få en examen har ändrats, säger rektor Hillevi Sjöstedt Lindqvist på Bräckegymnasiet.

- Men sen jobbar vi mycket strukturerat med bland annat läsförståelse. Vi är måna om att eleverna verkligen ska förstå det de läser, de uppgifter och den litteratur som vi använder, säger hon.

- Det tror jag också har gett resultat så att det blivit bättre.

Att lärarna på Bräckegymnasiet jobbar mycket tillsammans tycker också matteläraren Karin Gerhard är viktigt för hur eleverna lyckas.

- Vi jobbar väldigt mycket med yrkeslärarna. Att yrkeslärarna hjälper till så eleverna ska förstå att matematiken är viktig för deras blivande yrke, säger hon.

Sara Jörnestrand går i trean på byggprogrammet och ska bli murare. Sara räknar med att bli godkänd i alla ämnen och få sin gymnasieexamen till sommaren.

- Jag har jobbat hårt och kämpat på, tycker jag.

Hur tufft är det att bli godkänd?

- Det är väl inte så tufft om man gör det man ska. Lyssnar på lärarna och kommer till lektionerna i tid. 

Hur tänker du kring vad skolan och lärarna gjort för att du ska nå upp till dina kunskapsmål? 

- De har funnits där på lektionerna och hjälpt mig med allt jag behöver, tycker Sara. Man får den hjälp man behöver.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".