Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julen är som ett Göteborgsvarv för magen

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 10.06
"Som att sätta någon med kärlkramp på cykel"
(2:28 min)
Henrik Sjövall, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Henrik Sjövall, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Madeleine Blidberg/SR

Man behöver inte vara sjuk för att få problem med magen under julen. Henrik Sjövall professor i mag- och tarmkanalens funktioner tipsar om vad man kan tänka på. 

–  Julen är ett arbetsprov för mag- tarmkanalen. Det är ungefär som att sätta någon med kärlkramp på en cykel, det vill säga att då  får den verkligen bekänna färg. Den är nog inte gjord för det som vi utsätter den för under julhelgen. Det är som ett Göteborgsvarv, säger Henrik Sjövall, professor mag- tarmkanalens funktioner från Göteborgs universitet. 

– Det är egentligen konstigt att den klarar det. Men det finns flera problem som människor kan drabbas extra mycket av just under julhelgen. 

– En femtedel av befolkningen har problem med magkatarr och irritabel tarm. Dom patienterna mår inte bra av att äta för mycket. Dom får ont och blir illamående. Det finns ett annat gäng patienter med gallsten, dom har en ökad risk för att gallstenarna ger sig iväg i gallgången. Sedan är det det här med en flux. Om man äter för mycket kan magsyran backa upp i matstrupen. Klaffen mellan matstrupen och magsäcken fungerar inte tillräckligt bra. 

Men även människor som inte har magproblem normalt kan få problem om man äter för mycket mat.

– Fiber är bra för att magsäckstömningen blir lite långsammare och kan ta emot någonting som den kan hantera. Ät långsamt, ät mindre och blanda upp fett och protein med fibrer, bröd, potatis, grönsaker och kål i måttlig dos, tipsar han. 

Han berättar också att man kan ta vissa syradämpande läkemedel.

Henrik Sjövall var med i radioprogrammet Alltingets panel och han berättar om en fråga som kom till programmet då.

-– Om man bara ska äta två saker resten av livet, vad ska man äta då. Det finns två svar på det det ena är sill och potatis eller räkor och ris. Det är vad folk har ätit i alla år när det varit nödår. Men sill är ju väldigt salt så det är det man får tänka på, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".