Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Planer på privat utdelning av sprutor i Göteborg

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 11.30
Berne Stålenkrantz: Vi har gjort det i Stockholm sedan 2006
(1:28 min)
Berne Strålenkrantz ordförande för Svenska brukarföreningen kräver rena sprutor- för hälsans skull. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Berne Strålenkrantz ordförande för Svenska brukarföreningen kräver rena sprutor- för hälsans skull. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Göteborgs kommun är sedan flera år emot sprututbytesprogram
Men nu tänker Svenska brukarföreningen börja dela ut rena sprutor privat i staden.

Det görs för att minska risken att narkomanerna smittas med hepatit c och hiv via gamla sprutor.

– Vi har drivit ett eget sprutubyte i Stockholm sedan 2006 och nu har vi faktiskt planer på att starta upp ett även här i Göteborg, säger Svenska brukarföreningens ordförande Berne Stålenkrantz.

Oavsett om det blir en fast lokal eller en mobil enhet som kommer det privata sprututbytet i Göteborg bli av, försäkrar Berne Stålenkrantz. Den 21 januari klarnar det.

I Västra Götalandsregionen finns inga program för sprututbyte som i Stockholm eller Malmö.

Däremot pågår en utredning om ett sprututbytesprogram där det även skulle ingå sjukvård och hjälp att sluta med droger.

I den utredningen ingår Mölndal, Borås,Trollhättan och Skövde.

Smittskyddläkare Per Follin säger till P4 Göteborg att ett förslag väntas under det kommande året och då hoppas han på samma goda erfarenheter som Stockholm haft då det till det offentliga sprututbytesprogrammet på Sankt Göran kommit missbrukare som varken sjukvården eller socialtjänsten känt till.

Men Berne Stålenkrantz vill inte att byte av sprutor på något sätt ska villkoras.

Inför att man ville börja dela ut sprutor privat i Stockhom tog han reda på om det alls är lagligt genom att han och en kollega polisanmälde varandra.

– Efter två månader sade åklagaren att det var helt okej, det var inte brottsligt. Lagen för sprututbyte är skriven gentemot kommuner och landsting. Men hade vi tagit betalt hade det varit olagligt. Det finns ett förbud mot handel med sprutor, säger Berne Stålenkrantz.

Numer kan landsting, där en eller flera kommuner vill införa sprututbytesprogram, börja med det efter godkännande av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".