Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västra Götaland har landets hetaste arbetsmarknad

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 14.30
Anna Olofsson, reporter: Stora geografiska skillnader
(1:21 min)
Bild från en arbetsförmedling. I förgrunden en skult med texten "Vänligen vänta på din tur, tack". Suddigt i bakgrunden kan man ana ett par människor.
Foto: Bertil Ericson / TT

Arbetslösheten fortsätter att sjunka men det är fortsatt tufft för de som har svårast att hitta jobb.

I december 2015, var arbetslösheten i Västra Götalands län 7,2 procent. Det är 0,4 procentenheter mindre, jämfört med ett år tidigare, och det är den största minskningen i landet. I landet som helhet minskade arbetslösheten med 0,1 procentenhet.

Även om unga är fortsatt arbetslösa i en större utsträckning än äldre, så minskar arbetslösheten mer för yngre, vilket är vanligt i en konjunkturuppgång. 11 procent av alla 18 till 24 åringar i länet var arbetslösa i december 2015, och det är en minskning med 2 procentenheter jämfört med december 2014.

Efterfrågan på arbetskraft är alltså stor, men det är inte enkelt för alla. Enligt Arbetsförmedlingen är det människor med endast förgymnasial utbildning, de som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning, de som är över 55 år och personer som är födda utanför Europa som har svårast att hitta jobb. Arbetslösheten för dessa grupper har snarast ökat de senaste åren.

Det är även rätt stora geografiska skillnader. I Göteborg är arbetslöshetsiffran högre än länsgenomsnittet, 8,2 procent men de övriga kommunerna i Göteborgsområdet har betydligt lägre arbetslöshet, lägst är den i Öckerö där 2,5 procent var arbetslösa i december 2015.

Sammanlagt var 57 825 personer inskrivna som arbetslösa i Västra Götalands län i december 2015. Det är 3 227 färre jämfört med för ett år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".