Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Även män tjänar på jämställdhet

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 09.43
Män för jämställdhet: Killar känner inte att det handlar om dem.
(1:52 min)
En vit utsträckt arm med blå uppkavlad tröja och blå, vit, rödrutig skjorta. På armen står det hashtag alla män kan protestera mot våldet!. Foto: Män för jämställdhet.
Killar tjänar på jämställdhet. Foto: Män för jämställdhet.

Killar står för 70 procent av alla självmord och 95 procent i fängelse är killar. Skulle det inte vara skönt för killar att slippa ha det så? menar Josef från organisationen Män för jämställdhet.

Män för Jämställdhet är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld, så beskriver de sig på sin hemsida. Josef är aktiv i organisationen och åker bland annat ut och föreläser i skolor.

Efter rapporter om övergrepp i Köln på nyårsnatten och under ungdomsfestivalen We are Sthlm har sociala medier kokat över, och många skyller på män från andra länder. Josef tycker att det argumentet inte håller.

– Däremot kan man säga att män med stereotypa föreställningar om könsroller och som är negativt inställda mot jämställdhet löper ca 3.2 gånger större risk att begå våldsamma eller kränkande handlingar mot andra. 

Med det menar han att ju mer jämställt ett samhälle är desto mindre risk att män begår övergrepp.

Informerar i skolan

Män för jämställdhet går ut i bland annat skolor och föreläser och har diskussioner med ungdomar där.

– Vi pratar mycket om maskulinitet och konsekvenserna som kan finnas i de snäva könsrollerna vi har, de kan verka väldigt begränsande

Han ser att det finns ett stort behov hos killar att prata om mansrollen och får ofta uppfattningen att killar tror att jämställdhet bara är en fråga som handlar om tjejer. Vi försöker lyfta frågan för vad killar tjänar på jämställdhet.

– Killar står för 70 procent av alla självmord, killar är de som utövar och blir utsatta för de mesta av våldet och 95 procent i fängelserna är killar. Skulle det inte vara skönt för killar att slippa ha det så? säger Josef.

Olika övningar

När Josef är ute i skolor och pratar med killar brukar han be dem beskriva förväntningar som de upplever att de har på sig. Ord som stark, våld eller aggressiv kommer nästan alltid upp. I en övning efteråt brukar de be killarna att beskriva egenskaper de uppskattar hos en nära vän.

– Jag har aldrig fått höra att de vill att sin vän ska vara våldsam eller aggressiv, så vi pratar lite om såna olika signaler.

Ett annat stort problem är att killar inte lär sig ta ansvar i samma utsträckning som tjejer. Tjejer förväntas stå för den största delen av kommunikationen och om de då inte gör det, till exempel inte säger nej, då är det deras eget fel, menar Josef.

Vill du läsa mer om Män för jämställdhets arbete? Gå in på deras hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".