Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Fortfarande oplogat på många håll

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 16.13
"Kommer ta flera dagar innan vi kommer ikapp"
(0:49 min)
Oplogad moddig väg. Foto: Tomas Blidberg
Gamla Tumlehedsvägen klockan 16.00. Foto: Tomas Blidberg

Trafikkontorets ansträngningar till trots - resultatet ser för jäkligt ut. Det säger Erika Åkerblom, planeringsledare vid Trafikkontoret i Göteborg.  

– Vi började redan 12 i natt har vi kört hela tiden och kör fortfarande. Nu tar vi in lite extra folk under eftermiddag och vilar lite grann inför kvällningen för att kunna köra igen inatt så att det ser lite bättre ut imorgon än denna morgonen.

Hur mycket hade ni mobiliserat inför denna morgonen?

– Allt vi har. En förare till varje traktor och extrapersonal. 

Så ni var alltså väl förberedda på snöfallet och det som väntade?

– Ja, vi var förberedda på snöfall men inte på de här mängderna. Väderprognoserna visade att det skulle falla 10-12 centimeter men det blev snarare 25-30 centimeter snö på vissa ställen så det blev bra mycket mer snö än vi hade trott.

Vad skulle du vilja säga har varit det svåraste att bemästra i snöröjningen?

– Det kom så mycket på en gång vilket gör det svårt att undanröja det. Nu har vi jättemånga stora snöhögar som vi måste röja bort och snygga till. Under dagen har vi bara hunnit ta bort det värsta så att man kommer fram hjälpligt men nu under kvällen och natten måste vi snygga till stan lite bättre.

Vad vill du säga till de som undrar varför det inte var mer skottat och plogat imorse?

– Det finns ingenting att säga, man får ta det för vad det är. Det var mycket snö och tung snö. Vi har fått prioritera det mesta vi kan för kollektivtrafiken och gångvägar så att folk kan ta sig fram till bussar och spårvagnar. Även om det inte märks alla gånger så har vi röjt mycket snö. Vi har däremot inte varit frekventa på bostadsgator eftersom att det inte har prioriterats.

När tror du att det blir ordning och reda på gatorna i bostadsområdena, är det under kvällen?

– Nej, det är det inte. Det kan nog dröja både ett, två och tre dygn innan vi får ordning på allting. 

Så det kan alltså vara besvärligt imorgon bitti med?

– Ja, det kan det vara. Men då ska vi försöka få igång kollektivtrafiken bättre än imorse då spårvagnar och bussar inte kom fram så bra. Sedan när det är avklarat så ger vi oss på bostadsgator med.

Om du själv skulle få sätta betyg på Göteborgs kommuns snöröjningsinsats. Är det godkänt, väl godkänt eller underkänt.

– Insatsen som sådan är mycket väl godkänd efter de förutsättningar som vi har. Däremot så kanske inte resultatet är det bästa men ansträngningarna har varit lysande av alla medarbetare. 

– Snöröjarpersonalen har kört i 12-13 timmar och nu får de ta en liten rast innan de mot kvällningen återigen går på ett tungt pass där de beräknas få köra hela natten igen. 

Vilken är den viktigaste erfarenheten som ni tar med er ifrån idag? 

– Vi har ännu inte hunnit sätta oss ned, andas ut och utvärdera. Vi kan inte sticka under stol med att det ser för jäkligt ut på sina håll. Det får vi ta och så får vi beta av det så fort det går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".