Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HD sänker kravalldom

Publicerat måndag 29 april 2002 kl 09.51
Idag kom högsta domstolen, HD, med sin första dom efter eu-kravallerna - och HD sänker straffet betydligt för den 20-årige norrköpingsbo som dömts för att både ha anstiftat, anfört och deltagit i våldsamt upplopp under EU-toppmötet i Göteborg förra året.
I hovrätten dömdes han till fängelse i ett år och åtta månader - högsta domstolen, HD, sänker straffet till fyra månaders fängelse. I tingsrätten dömdes 20-åringen till två års fängelse för våldsamt upplopp och skadegörelse vid Vasakyrkan och kårhuset under eu-toppmötet. Hovrätten sänkte alltså - men bara marginellt. När Högsta domstolen valde att ta upp 20-åringens mål för första prövningen av något kravallmål så var det bara påföljden- straffet - man valde att bedöma - inte skuldfrågan. Och den påföljd som HD bedömde som riktig var alltså fyra månaders fämgelse - ett år och fyra månader lägre än hovrättens bedömning. I HD:s motivering står att det inte finns tilllräckligt underlag att anta att händelserna påverkats av vad 20-åringen gjorde.Hans ställning som anstiftare och anförare av upploppen var begränsad. HD skriver i sin dom att upploppet vid Hvitfeldska orsakades av polisens husrannsakan och avspärrningar - och att våldet och upploppet som då uppstod - inte kan ses som att det riktar sig mot att försvåra toppmötet eller lagliga demonstrationer - utan som en reaktion. HD var inte enig i sin dom. Två ledamöter tyckte att 20-åringen skulle få fängelsestraff på mellan sex och åtta månaders fängelse.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".