Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen tillsyn av brandskydd på HVB-hem

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 06.00
"Vi prioriterade inte tillsyner"
(1:27 min)
Räddningstjänsten
1 av 2
Räddningstjänsten Storgöteborg har inte gjort brandskyddstillsyner på boenden för ensamkommande flyktingbarn och unga sedan 2014. Foto: Frida Winter/TT
Johan Wendt, chef för brandskydd och tillsyn på räddningstjänsten Storgöteborg
2 av 2
Johan Wendt, chef för brandskydd och tillsyn på räddningstjänsten Storgöteborg Foto: Simon Rissvik/ Sveriges Radio

I Storgöteborg har räddningstjänsten inte gjort några brandskyddstillsyner på boenden för ensamkommande flyktingbarn och unga sedan 2014. 

Man vet därför inte om brandskyddet på boendena är tillräckligt.

- Hösten 2015 blev lite annorlunda. Det var väldigt många flyktingar som kom till oss. Vi prioriterade inte specifikt tillsynerna utan jobbade mer med rådgivning, säger Johan Wendt, chef för brandskydd och tillsyn på räddningstjänsten Storgöteborg.


I Räddningstjänsten Storgöteborgs område, som utgörs av kommunerna Mölndal, Partille, Härryda, Lerum, Kungsbacka och Göteborg, finns idag 100 HVB -boenden för ensamkommande flyktingbarn och unga.

Enligt lag har boendena själva ansvaret för brandskyddet och det är räddningstjänsten som ska kontrollera att kraven uppfylls. Till skillnad från flera andra områden i landet har Storgöteborg valt att prioritera information och rådgivning framför traditionella tillsyner.

Totalt har man tillsammans med lokala brandstationer gjort 160 platsbesök på runt 60 boenden för att informera om brandskydd, men om boenden följer kraven vet man inte.

Där vet man alltså inte om det finns brandvarnade, branddörrar och rätt kompetens hos personalen?

- Som jag sa så har vi varit på runt 60 boenden och gett rådgivning och information och där har vi kunnat hjälpa verksamheten och berättat vad de behöver och ska ha. Så vi har varit runt och kikat på flera av dem, säger Johan Wendt.

Men hur vet man att rådgivningen och informationen ger någonting, utan att göra tillsyner?

- Det vet man aldrig men tanken är att vi ska göra tillsyner för att följa upp om vår rådgivning och information är rätt och vi har som avsikt att göra 40 tillsyner under året som kommer, säger Johan Wendt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".