Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvalitetskontroller i vården hotas

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 05.30
"Redan idag finns stora behov som vi inte kan tillmötesgå"
(1:30 min)
Man med rullator
1 av 2
Ivo tvingas spara pengar vilket betyder färre tillsyner inom vård- och omsorg. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Chef Ivo sydväst
2 av 2
Karin Fagerberg är chef för Ivo sydväst. Foto: Privat.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tvingas spara miljoner. Detta trots att myndigheten har mer att göra än någonsin tidigare.

Både antalet verksamheter som Ivo ska kontrollera och anmälningarna om brister inom vård och omsorg till myndigheten ökar stadigt. Karin Fagerberg, chef på avdelning sydväst, är orolig för konsekvenserna av en smalare budget:

– Det finns en risk för boende på hem och det finns en risk för dem som har något problem inom hälso- och sjukvården när vi inte kan hantera det på ett tillräckligt snabbt sätt, säger hon.

Sedan 2013 har Ivo haft som uppgift att genom tillsyner kontrollera kvalitet och säkerhet inom vård och omsorg samt ta emot anmälningar om missförhållanden genom till exempel lex Sarah och lex Maria anmälningar.

Varje år gör man över 3000 inspektioner på bland annat LSS- och äldreboenden och hanterar över 20 000 anmälningar och klagomål. Men nu ska alltså myndigheten spara pengar och det trots att arbetsuppgifterna blivit fler med ökat antal anmälningar och fler verksamheter att kontrollera:

– Vi befinner oss i en situation där vi har en stor utmaning att hantera det som samhället vill att vi ska göra, säger Karin Fagerberg.

Tidigare har regeringen aviserat om att det årliga anslaget till myndigheten ska minska med drygt 60 miljoner kronor, men enligt Karin Fagerberg signalerade vårbudgeten att nedskärningen inte blir så stor, men att myndigheten får mindre pengar att röra sig med under nästa år står klart:

– Det är den information som jag har fått, säger Karin Fagerberg.

Det kan i sin tur leda till förlorad kompetens när personal söker sig bort från myndigheten, Det menar Britta Unneby, ordförande för Vårdförbundets klubb med drygt 120 medlemmar anställda hos Ivo:

– Jag har många medlemmar som har valt att söka sig bort från Ivo. Det får väldigt allvarliga konsekvenser då det redan idag finns stora behov som vi inte kan tillmötesgå, säger Britta Unneby.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".