Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

På baknings-SM går det inte att dega

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 11.29
"Det var hos min farmor det började"
(2:18 min)
Ylva Nilsson intervjuar unga bagaren Emma Gustafsson.
1 av 2
Ylva Nilsson intervjuar unga bagaren Emma Gustafsson. Foto: Helena Wittbom/Kellyandpling
Emma Gustafssons bröd-svan under under konstruktion.
2 av 2
Emma Gustafssons bröd-svan under under konstruktion. Foto: Ylva Nilsson/Sveriges Radio

I dagarna tre är det SM i bakande i Göteborg. På onsdagen var det SM Unga bagare, och P4 Göteborg pratade med det lokala hoppet Emma Gustafsson från Älvängen.

– När jag var lite bakade jag jättemycket hemma hos min farmor. Det var där det började, berättar Emma Gustafsson.

Hon tävlar i en av SM-tävlingarna, den för unga bagare upp till 23 år. Dagen innan, på tisdagen, tävlade gymnasieelever, och på torsdagen tävlar professionella bagare.

Varje finalist i SM Unga bagare gör ungefär 150 stycken bröd. Det är både matbröd, söta bröd och skådebröd. Den sistnämnda kategorin är konstnärlig och deltagarna arbetar efter olika teman, som Disney, hockey och granskog.

Och Emma Gustafsson är inte rädd för utmaningar.

– Det ska bli en damm med en näckros och en svan, säger hon om sin kreation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".