Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen vill omvandla fler hyresrätter till bostadsrätter

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 05.53
Axel Josefson M: Bryt segregationen
(1:33 min)
Lars Johansson ordf AB Framtiden.
Lars Johansson ordf AB Framtiden. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio.

Allmännyttan i Göteborg borde driva på utvecklingen av att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Det föreslår politiker från den borgerliga Alliansen i en motion som Fastighetsnämnden får på sitt bord idag. 

En av motionärerna Axel Josefson, moderaterna vill att allmännyttan ska informera alla sina hyresgäster om hur man bildar bostadsrätter:

– För det är inte självklart att alla förstår den här typen av boendeform och att informera sina hyresgäster om den här möjligheten.

Ska allmännyttan ändra riktning krävs ett nytt ägardirektiv till moderbolaget AB Framtiden och beslutar fullmäktige om det har politikerna i Framtidens styrelse, med socialdemokraten Lars Johansson som ordförande, bara att rätta sig efter det. Men han är mycket kritisk till motionen.

Redan idag arbetar allmännyttan med ombildning av hyresrätter, säger Lars Johanson, men sånt tar tid och att informera alla 72 000 hyresgäster, som motionen föreslår, är ingen bra ide:

– Göra en bred kampanj över hela Göteborg det skulle ta alldeles för mycket resurser. Vad är det för vits med det? Risken är att man hamnar i samma situation som i Stockholm där moderaterna har drivit den här linjen. Sålt ut 110 000 lägenhetertill bostadsrätter i tio år mellan 2004 och 2014.

– Det har gjort att man nästan inte kan få tag i en hyresrätt på Kungsholmen idag.

– Vi vill ha hyresrätter i hela Göteborg.

– Man kan säga att den röd-gröna inriktningen har just varit på förvaltning de senaste 20 åren. Nu har vi faktiskt fått en ändring på så sätt att det ställts högre krav på att allmännyttan ska bygga nytt, säger Axel Josefsson M.

Vill du ha en utveckling liknande den i Stockholm?

– Nej, det skulle jag inte vilja ha. Vi ser detta främst att vi ska använda, göra de här ombildningar i områden som är dominerade av hyresrätter. Det är ett sätt att bryta segregation i dessa områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".