Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så använder du naturen som skafferi

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 10.54
"Vill man ha något sött kan man gå in på maskrosblommorna"
(2:58 min)
Klara Hansson gästar Stefan Livh.
1 av 3
Klara Hansson gästar Stefan Livh. Foto: Annika Jansson/ Sveriges Radio.
Klara Hansson från Botaniska visar hur du kan använda naturen som skafferi.
2 av 3
Klara Hansson från Botaniska visar hur du kan använda naturen som skafferi. Foto: Annika Jansson/ Sveriges Radio.
Maskrosor finns bland det som kan ätas.
3 av 3
Maskrosor finns bland det som kan ätas. Foto: Annika Jansson/Sveriges Radio.

Löktrav och maskrosor - det är växter som finns lite överallt och dessutom kan ätas. Klara Hansson från Botaniska trädgården berättar om skafferiet som finns i naturen.

Klara Hansson från Botaniska säger att precis som man lär sig språk så går det att lära sig att läsa av naturen och därigenom få bidrag till sin kost.

- Man kan alltid i princip smaka lite på en växt. Smakar det jättebittert så får man spotta ut det. Det är extremt få växter i Sverige som du skulle pang bom dö av. Det är mer en långtidsverkan om man äter mycket, säger Klara Hansson från Botaniska.

Hon hade med sig bland annat löktrav och maskrosblommor som hon bjöd på. Båda kan med lätthet användas i en helt vanlig sallad.

- Vill man ha något sött så kan man gå in på maskrosblommorna. Då kan man helt enkelt nypa ut det gula. Då får man med all nektar som sitter långt därinne, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".