Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Smarrig sparris steks i smör!

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 10.53
"Behandla sparrisen som en snittblomma"
(2:27 min)
Matspanaren Ina Lundström i P4 Göteborgs studio
1 av 2
Matspanaren Ina Lundström tipsar om sina bästa sparris-knep. Foto: Lovisa Fischerström/ Sveriges Radio
Sparris på matmarknad i Frankrike
2 av 2
Sparris på matmarknad i Frankrike. Foto: Ylva Nilsson/ Sveriges Radio

Grön eller vit. Sparrisen är en favorit för många. Ina Lundström ger sina tips på hur man bäst lagar till den!

Sparrisen har sedan romartiden setts som en dyr och lyxig grönsak, och under 80-talet var det nästan kutym på finare restauranger att ha två korslagda gröna sparrisar på fisken. Men så har det inte alltid varit; på 60- och 70-talen var det vanligare att man åt vit sparris i konservburk, och då hade den inte samma stjärnglans som den färska gröna idag. Och det är lätt att se om sparrisen i butiken är färsk och håller hög kvalitet. 

– Ett väldigt tydligt tecken på att sparrisen är färsk är att knoppen är sluten, så att inte flikarna far iväg åt alla möjliga håll, säger P4 Göteborgs matspanare Ina Lundström. 

När man väl packat upp sparrisen ur matkassen så gäller det att ta hand om den, för det är en dyr och ömtålig grönsak, enligt Ina Lundström. 

– Behandla sparrisen som en snittblomma; skär av den träiga biten längst ner, ställ dem i ett högt glas med en plastpåse över och ställ dem i kylen.

Och när det är dags för tillagning finns det många sätt och recept, men Ina Lundström tycker att det enklaste är det godaste.

– Mitt favoritsätt är att först steka lite, sen hälla på vätska och lite smör och sen på med ett lock så att det får götta ihop sig. Det blir inte knallgrönt men man får ut väldigt mycket smak på det sättet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".