Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgs sjukhus ska övervakas dygnet runt

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 06.00
"Anledningen är den senaste tidens händelser i Göteborg, Sverige och världen"
(1:45 min)
Två kvinnor går i en korridor på en vårdavdelning, bilden är tagen bakifrån.
1 av 3
Otrygghet bland medarbetare ligger bakom ökade satsningar på säkerhet. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio
Fackligt ombud
2 av 3
Susanne Blom Persson, sjuksköterska och skyddsombud på Mölndals sjukhus. Foto: Simon Rissvik/SR
Säkerhetschef
3 av 3
Peter Alverman, säkerhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhus. Foto: Simon Rissvik/SR

Låsta dörrar, övervakningskameror och vakter dygnet runt. Så ser framtiden ut på Sahlgrenska universitetssjukhuset när det nu satsas hårt på en ökad säkerhet.

- Det kan komma in obehöriga personer som vill komma åt någon. Då kommer personal i kläm. Det kan finnas en hotbild, säger Susanne Blom Persson, Sjuksköterska och fackligt skyddsombud på Mölndals sjukhus.

Sedan slutet av förra året har det funnits en policy på Sahlgrenska, Östra och Möndalssjukhus om att dörrarna på samtliga avdelningar ska vara låsta dygnet runt, detta för att förhindra att obehöriga tar sig in. Dom låsta dörrarna är den första av flera säkerhetssatsningar på dom tre sjukhusen.

- Varför vi gör de här insatserna är den senaste tidens händelser i Göteborg, i Sverige och i världen, säger Peter Alverman, säkerhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhus. 

Han berättar att man ansökt om att sätta upp övervakningskameror vid entréer och på vissa avdelningar som är extra drabbade. PÅ Mölndals sjukhus har man satt in lås i kulvertarna, det vill säga gångarna under mark som kopplar ihop olika avdelning, det här ska nu göras både på Sahlgrenska och Östra. Dessutom kommer alla tre sjukhusen från den 1 juni övervakas dygnet runt av vakter:

- Det rör sig obehöriga på våra sjukhus ofta, kanske dagligen, därav behovet att ha personal som övervakar ständigt, säger han.

Men är det en känsla av att oron ökar eller finns det faktiska siffror på att det har blivit mer stölder och mer inbrott?

- Nej, siffror är det dåligt med. Men vi vet att hotsituationerna för personalen ökar, säger han.

Och Susanne Blom Persson är positiv till satsningarna:

- Vi behöver det här just nu. Jag är inte rädd på jobbet men jag vet att kollegor är det, säger hon.

Har du utsatts för hot eller våld på sjukhus? Vill du berätta? Hör av dig till oss!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".