Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ygeman: Hade varit mer orolig om det var tyst

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 16.34
Inrikesministern: "Visar att myndigheterna tar det på allvar"
(1:12 min)
Anders Ygeman, Inrikesminister
Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Emma Svensson/P4 Göteborg

Göteborg stads samordnare mot våldsbejakande extremism får stadigt in tips om personer, platser och misstänkta aktiviteter i stan. Ett bra tecken på att arbetet mot extremism fungerar, tycker inrikesministern. 

– Det är bra för det visar att myndigheterna tar det på allvar och orosanmäler som man ska göra, säger inrikesminister Anders Ygeman om att Göteborgs samordnare mot våldsbejakande extremism fortfarande får in ärenden om misstänkta aktiviteter i staden.

– Jag hade varit mer orolig om det inte hade kommit in orosanmälningar, om problemet inte hade uppmärksammats och om vi inte hade haft samordnare i kommunerna.

Sedan projektet startade i Göteborg har samordnarna hanterat minst 85 ärenden. Och de fortsätter komma in stadigt.

Inrikesministern menar att det framförallt handlar om sociala insatser för att komma åt personer som finns i riskzonen för att värvas. Han säger också att Sverige har legat efter i det förebyggande arbetet men att man nu är på rätt väg.

– Jag tror att vi börjar komma ikapp. Nu ser vi att det finns ett bra arbete. Mycket handlar om det allmänna förebyggande arbetet, få människor i jobb och vända resultatet i skolan.

– Sen har vi en lagstiftning som gör att polisen kan avbryta terroresor om det finns en grundad misstanke, säger Ygeman.

 Han menar också att Mona Sahlins hastiga avgång från arbetet som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism inte kommer att påverka arbetet i någon större utsträckning.

– Regeringen hade redan börjat rekryteringen av hennes efterträdare. Hennes mandat gick ut i juni.

Finns det inte en risk att man tappar i kontinuitet?

– En liten risk, men regeringen har ju redan påbörjat rekryteringen av Sahlins efterträdare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".