Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolan ber inte om ursäkt - trots anklagelser om övergrepp

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 06.00
Pleijel: "Vi har inte gjort något fel"
(3:02 min)
Händer vid ett tangentbord till en dator. Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio
Faciliterad kommunikation som används på tangentbord eller bokstavstavlor är förbjudet i svensk skola sen 2014. Foto: Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio

Göteborgs Stad har inte anledning att be om ursäkt om en kritiserad kommunikationsmetod leder till att personer anklagas för brott som till exempel sexuella övergrepp tycker Karin Pleijel, (MP). Trots att Socialstyrelsen, Sahlgrenska och utländska studier dömt ut metoden, Faciliterad kommunikation.

Det grävande programmet Kaliber i P1 granskade metoden Faciliterad kommunikation (FC) tidigare i år. Då konstaterade man att Sahlgrenska och Socialstyrelsen båda avrådde från metoden och att flertalet utländska studier i bland annat Danmark och Australien visade på att falska anklagelser om övergrepp brukar uppstå när den används. Trots det upphandlades den alltså till Göteborgs särskola och användes även som förhörsteknik.  

Flemming, pappa till en flicka med utvecklingsstörning, blev anklagad för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp. Anklagelserna mot Flemming kom fram genom metoden FC i den särskola där hans dotter gick. Metoden går ut på att person stödjer handen på en annan för att skriva på en bokstavstavla eller ett tangentbord. Men det är tveksamt om vem som egentligen styr texten som kommer fram.

Flemming blev friad från misstanke med största möjliga grad och han vill nu att staden och Karin Pleijel ber om ursäkt.

-- Jag tycker verkligen att det är på sin plats att hon och Göteborgs kommun ber om ursäkt för det lidande och ekonomiska avbräck som drabbat oskyldiga och som orsakats av medarbetare i Göteborgs särskola där hon är chef.

Karin Pleijel (MP) som är ordförande i Utbildningsnämnden menar att skyldigheten att anmäla misstänkta övergrepp på skolelever är det viktigaste argumentet till varför man inte ber om ursäkt för användandet av Faciliterad kommunikation. Skolinspektionen förbjöd metoden i skolan 2014 och trots det så vill inte Karin Pleijel gå tillbaka och granska varför man tog in en så kritiserad metod och vad det orsakat.

-- Jag tycker att man kan be om ursäkt om man har gjort fel, och jag kan i det här läget inte se att vi gjort fel. Däremot kan jag som medmänniska ha stor sympati och empati med att det måste känns förfärligt att få en anklagelse mot sig av en sån allvarlig art.

Men finns det inte anledning att gå tillbaka och se att ni valde en metod som var felaktig och som har drabbat människor?

-- Jag kan inte svara på vilka överväganden man gjorde i att ha kvar metoden.

Men idag så har ni avvisat den här metoden och själva sagt att den inte fungerar, hur kan man inte då redovisa vilket ansvar skolan haft i att människor anklagats felaktigt för brott?

-- Den är förbjuden och används inte i vår skola idag, men det var en tid när man trodde på den här metoden.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".