Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hälften av de nyanlända eleverna går i tio procent av skolorna

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 15.37
Pleijel (MP): ”Vi jobbar hårt för att det inte ska se ut så”
(1:23 min)
De tjugo skolor i Göteborg som tar emot flest nyanlända tar emot drygt 47 procent av dem om kommer till staden.
De tjugo skolor i Göteborg som tar emot flest nyanlända tar emot drygt 47 procent av dem om kommer till staden. Foto: Anders Wiklund/TT

Det är fortfarande ojämn fördelning av nyanlända elever på Göteborgs skolor. Men förändring är på gång, enligt utbildningsnämndens ordförande Karin Pleijel (MP). 

– Det är olyckligt att det blir en så sned fördelning av nyanlända elever. För det är viktigt att man duschas dagligen med en stor dos av svenska språket när man kommer som nyanländ, säger Karin Pleijel.

Göteborg är inte ensamt om att ha en ojämn fördelning av nyanlända elever i skolan. Staden är snarare en spegling av landet.

Skolverkets siffror från oktober förra året visar att av landets 290 kommuner så tar 29 stycken av dem, alltså tio procent, emot nästan hälften av eleverna.

Flest elever tar storstadslänen emot, men inte om man ställer det i relation det totala antalet elever. Då tar Kronorberg och Gävleborg emot flest. Och det är framförallt i mindre glesbygdskommuner som ökningen är störst.

Statistiken visar också att det är i de kommunala skolorna som andelen ökar mest. Sedan läsåret 2012/2013 har andelen i de kommunala skolorna gått från 4,5 till 7 procent detta läsår. I friskolorna ligger siffran stilla sedan några år på 2,5 procent.

Och de tjugo skolor i Göteborg som tar emot flest nyanlända tar emot drygt 47 procent av dem om kommer till staden. Trots att de bara representerar tio procent av skolorna.

– Vi jobbar hårt för att det inte ska se ut så. Men eftersom många nyanlända bosätter sig där det redan bor många som inte har svenska som modersmål blir det lätt så om man inte aktivt gör någonting åt det, säger Pleijel.

För att få en jämnare fördelning jobbar Göteborgs stad med att aktivt fördela eleverna på skolorna.

Det kan innebära en längre resväg för en del personer och att skolor som tidigare har tagit emot få elle ringa nyanlända alls nu får ta ett större ansvar.

Enligt Karin Pleijel har mottagandet varit bra.

– Det har gått över förväntan. Det har bara varit någon enstaka negativ reaktion från föräldrar. Det verkar som att barnen har lättare för att acceptera detta än föräldrarna i den mån det har varit ett litet motstånd.

– Men överlag har det blivit ett väldigt positivt bemötande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".