Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyanlända lär sig svenska i Hjällbo

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 09.33
De lär sig svenska i väntan på SFI
(3:06 min)
Abdulkarim Fallaha är glad att ha fått uppehållstillstånd.
1 av 4
Abdulkarim Fallaha är glad att ha fått uppehållstillstånd. Foto: Shamiram Demir
Det arabiska Bokstavscentret ligger i Hjällbo men har verksamhet på tre andra håll i staden. Dina är en av de anställda.
2 av 4
Det arabiska Bokstavscentret ligger i Hjällbo men har verksamhet på tre andra håll i staden. Dina är en av de anställda. Foto: Shamiram Demir
Ett tiotal elever studerar svenska i klassen idag och Farah som undervisar tycker eleverna är duktiga.
3 av 4
Ett tiotal elever studerar svenska i klassen idag och Farah som undervisar tycker eleverna är duktiga. Foto: Shamiram Demir

Förra året tog Sverige emot rekordmånga asylsökande. Väntetiderna hos migrationsverket är långa och i väntan på svar utnyttjar många asylsökande tiden till att lära sig svenska i Hjällbo.


Det är fullt ös på Arabiska Bokstavscentret i Hjällbo. På centret undervisar man i svenska, samhällskunskap och kurser som kan vara nyttiga för de nyanlända. Centret har verksamhet på fyra platser runtom i Göteborg och flera hundra personer deltar varje dag.

Just idag är en av deltagarna överlycklig och delar ut choklad till alla. 27-årige Abdulkarim Fallaha är från Syrien.

– Jag har fått mitt uppehållstillstånd igår, så jag känner mig jätteglad, säger Abdulkarim Fallaha.

Han har varit i Sverige i tio månader och hunnit lära sig en hel del svenska, tack vare centret.

– Vi kan inte gå till SFi, så det är jättebra att vi kan studera här, säger han.

Föreningen startade för 22 år sedan, men behovet har ökat markant sista året. Dina är en av de anställda som pratar arabiska. Det är en ideell organisation som drivs tack vare medel från främst ABF, men även kommunen bidrar med 130 000 kronor om året.

– Vi har en kölista som överstiger 500 personer, det är folk som inte har fått uppehållstillstånd. Dom vill göra nånting i väntan på beslut från migrationsverket, säger Dina.

Det är paus och kaféet är fullt. Här sitter deltagarna och fikar och umgås med andra nyanlända. Det är människor från hela världen som tar sig hit. Några pendlar från Borås och andra kranskommuner till Göteborg.

Nadia Saeed från Eritrea har bott i Sverige i snart två år. Hon väntar på besked om hon får stanna och under tiden studerar hon svenska på centret.

– Det känns bra att vara här och umgås med andra och komma ut lite, säger Nadia Saeed.

Tidigare har hon varit hemma med sin dotter, men sedan dottern fick en förskoleplats kommer Nadia Saeed hit fyra gånger i veckan.

– Jag tycker jag har lärt mig mycket på de två månader jag har kommit hit, säger Nadia Saed.

Pausen är slut och nu fortsätter undervisningen. I ett annat rum undervisar cirkelledaren Farah en klass med tio elever. Idag övar de på uttal.

– När dom väl kommer in på SFI så har dom kommit till C-nivån, så dom behöver inte gå igenom alla steg från början, säger Farah.

I klassen går också Abdulkarim Fallaha som alltså fått sitt efterlängtade uppehållstillstånd. Och han har siktet inställt på vad han ska göra framöver.

– När jag är klar med SFI vill jag studera på universitet


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".