Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mattias Jonsson (S) är orolig för sårbara säkerhetssystem.

Publicerat lördag 21 maj 2016 kl 11.59
Jonsson: "Jag blir oroad över att vi är så pass sårbara"
(1:44 min)
Mattias Jonsson (S) Foto: Gustav Sandström/SverigesRadio
Mattias Jonsson (S) vill veta hur regeringen arbetar vidare med utvecklingen av ett modernt totalförsvar. Foto: Gustav Sandström/SverigesRadio

Riksdagsledamoten, Mattias Jonsson (S) från Göteborg, ställer en skriftlig fråga till försvarsministern, Peter Hultqvist (S), med anledning av den rad händelser med trasiga sändarmaster och radarhaveri som inträffat på sistone.

- Jag tycker de händelserna är så pass allvarliga att vi måste belysa dem och få svar från försvarsministern hur man går vidare med arbetet för ett fungerande civil- och totalförsvar, säger Jonsson.

Mattias Jonsson ser inte någon direkt hotbild mot Sverige men tycker det är väldigt allvarligt med medier som inte kan kommunicera när systemen ligger nere eller att man inte kan ringa SOS-alarm.

- Jag blir oroad över att vi är så pass sårbara som vi bevisligen är, när det kan hända så pass mycket under så kort tid, säger Jonsson.

Jonsson tycker att vi alla har ett ansvar att lyfta fram de säkerhetspolitiska frågorna för att få ett tryggt och fungerande civilsamhälle.

- Vi har en säkerhetspolitisk situation som inte har blivit bättre och det är en utveckling man måste vända, tycker Jonsson.

Regeringen har gett i uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och andra berörda civila myndigheter att återuppta en sammanhängande planering för totalförsvaret som ska återrapporteras i juni.

- Min konkreta fråga är hur försvarsministern och regeringen tänker gå vidare med det arbetet så att vi uppgraderar våra system, säger Jonsson.


Markus Bergfors
markus.bergfors@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".