Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidningskoncernen Stampen ansöker om rekonstruktion

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 09.53
Stefan Melesko: Dyra förvärv till lånade pengar ligger bakom
(3:29 min)
Christian Andersch, till vä får ansvar att leda rekonstruktionen av Stampen, där Peter Hjörne är huvudägare ordförande i styrelsen.
1 av 3
Christian Andersch, till vä får ansvar att leda rekonstruktionen av Stampen, där Peter Hjörne är huvudägare ordförande i styrelsen. Foto: Erica Hedin / Sveriges Radio P4 Göteborg
Två män
2 av 3
Peter Hjörne och Martin Alsander vid presskonferensen om Stampens rekonstruktion Foto: Markus Bergfors
Ett exemplar av tidningen Göteborgs-Posten som ingår i Stampenkoncernen.
3 av 3
Göteborgs-Posten är en av de tidningar som ingår i Stampen. Foto: ADAM IHSE / TT

Tidningskoncernen Stampen har idag ansökt om rekonstruktion för att slippa undan konkurs. I Stampen ingår bland andra Göteborgs-Posten.

Stampen har allvarliga finansiella svårigheter.  Det finns skulder på 1,2 miljarder kronor. 

Det handlar både om en vikande annonsmarknad i kombination med dyra köp av många lokaltidningar. Dessutom handlar det om att koncernen måste betala tillbaka 400 miljoner i tryckerimoms efter ett utslag i Högsta domstolen i slutet av förra året. 

– Vi har i dag bra verksamheter som utvecklas i rätt riktning. Men skulderna är fortfarande för höga och våra kassaflöden räcker inte till att hantera vår svaga balansräkning, koncernchef Martin Alsander.

Ansökan hos tingsrätten avser hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-Tab och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media och moderbolaget Stampen AB.

Den dagliga verksamheten fortsätter som vanligt. Läsare kommer inte att påverkas, enligt Stampen.

Koncernen hade i fjol en försäljning på 3,3 miljarder kronor och har över 3 000 anställda.

Koncernen har två affärsområden, Stampen Media och Stampen Tryck & Distribution. Bland medierna finns varumärken som Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren.

Rekonstruktion är ett sätt för företag med finansiella problem att undvika konkurs. Ordinarie styrelse och ledning fortsätter att företräda verksamheten samtidigt som företaget får en viss tid på sig att ombilda och återuppbygga sin organisation.

– Vi måste komma åt skuldsättningen i balansräkningen för den är alldeles för hög, säger Martin Alsander, koncernchef för Stampen.

– Det finns inga planer idag på att avyttra någon av tidningarna säger han.

Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, som länge följt både Stampen och andra mediekoncern

– Man har köpt andra tidningar och företag till alldeles för höga priser. Dessutom gjordes det med nästan bara lånade pengar. Samtidigt som branschen ingår en stor strukturomvandling genom digitaliseringen, säger han som orsaker till Stampens ekonomiska läge.

En rekonstruktör kommer nu ta fram en rekonstruktionsplan. Om cirka tre veckor blir det ett borgenärssammanträde. Det kan bli tal om en ackordsuppgörelse. 

Medieforskaren Jonas Olsson säger till TT att den här situationen är unik. Men han är ändå inte förvånad över utvecklingen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".