Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunen jagar personal i skolorna

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 15.49
Eleverna får jobb innan de är klara med sin utbildning
(1:30 min)
Göteborgs stad är ute på Katrinelundsgymnasiet för att få fånga upp eleevrna som blir klarar undersköterskor till sommaren. Via så kallade Roadshows visar Göteborgs stad upp sig och söker den vägen få tag på kompetensen.
1 av 3
Göteborgs stad är ute på Katrinelundsgymnasiet för att få fånga upp eleevrna som blir klarar undersköterskor till sommaren. Via så kallade Roadshows visar Göteborgs stad upp sig och söker den vägen få tag på kompetensen. Foto: Shamiram Demir
Lisa Magni är en av 100 elever som kommer ut till sommaren som undersköterska. Hon har redan fått sommarjobb, men kan tänka sig att arbeta för Göteborgs stad framöver.
2 av 3
Lisa Magni är en av 100 elever som kommer ut till sommaren som undersköterska. Hon har redan fått sommarjobb, men kan tänka sig att arbeta för Göteborgs stad framöver. Foto: Shamiram Demir
Söktrycket till Vård och omsorgsprogrammet på Katrinelundsgymnasiet har varit dåligt på senare år. för att få fler elever at söka sig till utbildningen som undersköterska har skolan nu börjat använda sig av yrkesambassadörer och besöker grundskolorna. det tror rekotr Laila Gordon von Hacht ska få fler att söka till utbildningen.
3 av 3
Söktrycket till Vård och omsorgsprogrammet på Katrinelundsgymnasiet har varit dåligt på senare år. för att få fler elever at söka sig till utbildningen som undersköterska har skolan nu börjat använda sig av yrkesambassadörer och besöker grundskolorna. det tror rekotr Laila Gordon von Hacht ska få fler att söka till utbildningen. Foto: Shamiram Demir

2500 undersköterskor behövs inom äldrevården de närmsta åren i Göteborg. Alltför få utbildar sig till yrket och de som går ut gymnasiet varje sommar fångas upp redan innan de lämnat skolbänken.

För att fånga upp avgångsstudenterna på vård och omsorgsprogrammet på Katrinelundsgymnasiet är kommunen ute på så kallade Roadshows och visar upp sig för att få tag på arbetskraften. Charlotte Björck är områdeschef för hemtjänsten i Lundby och en av dem från Göteborgs stad som besöker Katrinelundsgymnasiet just idag.

– Det är många gånger det har fått oförtjänt dåligt rykte att jobba inom vården. Vi vill visa på att det är ett väldigt mångfasetterat arbetet och det är därför vi är ute och talar om hur det ser ut i verkligheten, säger Charlotte Björck.

På Katrinelundsgymnasiets går 100 elever ut Vård och omsorgsprogrammet varje läsår. Utbildningen till undersköterska är på tre år och redan innan eleverna är klara med sin utbildning fångas de upp av arbetsgivare. Lisa Magni är klar till sommaren och har gjort praktik på både äldreboende, vårdcentral och sjukhus.

– Jag vill ju jobba inom vården och jobba med människor, för jag trivs otroligt bra med det, säger Lisa.

Klasskompisen Märta Bärsten har redan fått ett arbete i tre månader som undersköterska på Sahlgrenskas strokeenhet. Hon är säker på att hon har valt rätt yrke.

– Arbetsmarknaden är bred och stor, det finns alltid  jobb och man jobbar med människor och hjälper dom som behöver hjälp, säger Märta Bärsten.

I flera år nu har det varit dåligt söktryck till Katrinelundskolans Vård och omsorgsprogram. För att ändra på det ska nu skolans egna sista-års- elever bli yrkesambassadörer och besöka grundskolor för att påverka ungdomar att söka sig till yrket. Rektor Laila Gordon von Hacht som ansvarar för vård och omsorgsprogrammet tror det ska ge fler sökande.

– Man får behörighet för att söka till högskolan när man går det här yrkesprogrammet, det har vi varit väldigt mycket tydligare med när vi nu har förstått att det är en viktig del i det hela, säger Laila Gordon von Hacht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".