Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare: Migrationsdomstolen står inför "omöjliga" bedömningar

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 05.24
Forskare: Inte möjligt att göra den här typen av bedömningar
(2:26 min)
Bedömningarna av tro hos asylsökande är omöjliga att göra, enligt forskare.
Bedömningarna av tro hos asylsökande är omöjliga att göra, enligt forskare. Foto: TT

Detaljrika muntliga berättelser blir ofta utslagsgivande när Migrationsdomstolarna ska avgöra asylskäl på grund av sexuell läggning eller religiös tro.

Men bedömningarna är egentligen omöjliga att göra. Det visar en granskning av 500 domar i svenska migrationsdomstolar som gjorts vid Göteborgs och Uppsala universitet.

Jag träffar Shabnam som egentligen heter något annat utanför Migrationsdomstolen i Göteborg. Under eftermiddagen har hon försökt övertyga rätten om sin tro på Jesus. För knapp två år sen kom hon från det muslimska Iran till Sverige och har döpt sig i Svenska Kyrkan.

– Om man har inkomst så kan man bevisa det med skatteblankett, om man är gravid kan man bevisa det med intyg från läkare men är man troende finns det inga intyg. Man kan inte komma in i någon annans hjärta och undersöka om Jesus finns där eller inte, säger Shabnam.

I en ny granskning har forskare i Göteborg och Uppsala gått igenom 500 domar i Migrationsdomstolarna under de senaste två åren där asylsökande angett religion eller sexuell läggning som asylskäl.

För domstolen handlar det om att avgöra trovärdigheten i en människas övertygelse.

– Det är en genuint svår bedömning som man kan låtsas ha en logik för som verkar fungerande men i praktiken är det inte möjligt att göra den här typen av bedömningar. Jag vet inte vem som skulle kunna göra det och på vilket sätt säger Hanna Wikström, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Till skillnad från brottmål finns ingen skriftlig bevisning och istället för att slå fast vad som hänt ska domstolen göra en slags prognos för vad som kan hända om en person tvingas återvända till sitt hemland. Och mycket hänger på den asylsökandes förmåga beskriva sin situation.

Granskningen visar också att bedömningarna skiljer stort mellan olika domstolar. Och det skulle behövas fler vägledande domar från högre instans som hjälp för underrätterna menar Lena Stegeland, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Göteborg.

– Det man vill veta och det man helst vill veta, hur är det här, hur ser det här ut på riktigt och det vet man ju aldrig man kan bara göra sitt absolut bästa, säger Lena Stegeland, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Göteborg.

Med den ökande flyktingsströmmen har den här typen av ärenden ökat i domstolarna och för den enskilde står mycket på spel. Shabnam, som är gravid och bor ihop med en svensk man är orolig.

– Har man lämnat islam som jag gjort då är det dödsstraff som väntar, säger Shabnam.

Är det det som du står inför?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".