Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvisten om vagnarna hettar till

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 14.50
Nyhus: Vi möts i skiljedomen
(1:21 min)
Sexans spårvagn på hållplatsen i Brunnsparken
Sexan på väg från Brunnsparken. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Tvisten mellan Göteborgs stad och italienska Ansaldobreda har fått nytt bränsle sedan spårvagnstillverkarens vd kommit med hårda anklagelser i brev till kommunen.

Det är Göteborgs-Posten som avslöjar att Ansaldobredas vd anklagar Göteborgs stad för att komma med falska påståenden och att svartmåla det italienska företaget i media.

I breven till kommunen skriver vd:n också enligt GP att Ansaldobreda är redo att vidta kraftfulla åtgärder mot trafikkontoret.

Socialdemokratiska kommunalrådet Johan Nyhus är försiktig i sina kommentarer och hänvisar idag till att parterna ligger i skiljedom.

- Nu är det ju så att de här avtalen vi haft ligger i skiljedom och då möts vi där. Vi kommer inte ha någon sidoförhandling eller någon diskussion med Ansaldobreda varken via media eller något annat utan vi möts i skiljedomen, upprepar han.

Ansaldobredas vd skriver också enligt GP att den italienska spårvagnstillverkaren kräver återbetalning på drygt 100 miljoner kronor från Göteborg. Det är krav som Johan Nyhus direkt tillbakavisar.

- I avtalet vi hade låg en bankgaranti om avtalet skulle upphävas. Vi krävde ut den när vi hävde avtalen och då gick det genom två domstolar i Italien, men det kommer antagligen vara en del av skiljedomen.  

De båda parterna i tvisten om de italienska spårvagnarna har lämnat in sina bud och efter sommaren väntar skiljedomsprocess då advokaterna möts för att göra upp.

- Vi ser att vagnarna inte håller den standard som vi har beställt. Det kräver vi ekonomisk kompensation för. 

Hur stor är den?

- Det vet inte jag. Det ligger som sekretessärende och det sköter juristerna, säger Johan Nyhus.

Totalt har Göteborgs stad köpt 65 spårvagnar av Ansaldobreda. Vagnarna, som levererats mellan 2006 och 2013, har varit behäftade med flera olika brister och fel som bland annat svåra rostskador. Många av de nya vagnarna har därför fått tas ur trafik.

Göteborgs stad har också hävt ett tilläggsavtal med den italienska tillverkaren om rostsanering och istället anlitat andra leverantörer.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".