Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hemlikt boende när personalen får styra

Anställda har tagit över på Gerdas gård

Publicerat fredag 10 juni 2016 kl 15.44
Personalen styr över sin arbetsplats
(1:46 min)
75-årige Lars-Erik Mårtensson stortrivs på Gerdas gård där han nu har bott i 1,5 år. Han deltar i det mesta av de aktiviteter som boendet erbjuder.
1 av 7
75-årige Lars-Erik Mårtensson stortrivs på Gerdas gård där han nu har bott i 1,5 år. Han deltar i det mesta av de aktiviteter som boendet erbjuder. Foto: Shamiram Demir
Gudmund Otterstedt hälsar på sin hustru Kerstin som bor på Gerdas gård. Efter maten tar de en svängom till musiken.
2 av 7
Gudmund Otterstedt hälsar på sin hustru Kerstin som bor på Gerdas gård. Efter maten tar de en svängom till musiken. Foto: Shamiram Demir
96 vårdplatser finns på GErdas gård, ett kommunalt äldreboende som drivs via intraprenad.
3 av 7
96 vårdplatser finns på GErdas gård, ett kommunalt äldreboende som drivs via intraprenad. Foto: Shamiram Demir
Rebecca Aldorsson trivs bra som anställd på Gerdas gård. Just nu studerar hon till undersköterska på heltid och arbetar samtidigt.
4 av 7
Rebecca Aldorsson trivs bra som anställd på Gerdas gård. Just nu studerar hon till undersköterska på heltid och arbetar samtidigt. Foto: Shamiram Demir
Eva Buxfeldt är enhetschef på Gerdas gård i Högsbohöjd. Äldreboendet drivs sedan snart tre år som intraprenad och både boende och anställda trivs med formen.
5 av 7
Eva Buxfeldt är enhetschef på Gerdas gård i Högsbohöjd. Äldreboendet drivs sedan snart tre år som intraprenad och både boende och anställda trivs med formen. Foto: Shamiram Demir
Det spelas levande musik vid vårfesten på Gerdas gård.
6 av 7
Det spelas levande musik vid vårfesten på Gerdas gård. Foto: Shamiram Demir
Det är kristallkronor och annorlunda inredning på äldreboendet Gerdas gård. Enhetschefen, Eva Buxfeldt, tillsammans med sin personal investerade i detta då man gick över till intraprenad för tre år sedan.
7 av 7
Det är kristallkronor och annorlunda inredning på äldreboendet Gerdas gård. Enhetschefen, Eva Buxfeldt, tillsammans med sin personal investerade i detta då man gick över till intraprenad för tre år sedan. Foto: Shamiram Demir

Äldreboendet Gerdas gård drivs som intraprenad. Verksamheten har anpassats helt efter de gamlas önskemål. Utflykter, kryssningsresor och pubkvällar har blivit till vardag.

Flera äldreboenden i Göteborg sneglar nu på Gerdas gård och vill ta efter sättet att arbeta på. 75-årige Lars-Erik Mårtensson har bott här i 1,5 år nu.

– Jag går på det mesta, förra året var vi i Köpenhamn, vi var på Oslo, vi var ute på skaldjursresa med båt. Det är toppen alltså, det går inte att förklara, säger Lars-Erik Mårtensson.

96 vårdtagare bor på Gerdas gård som drivs som intraprenad sedan snart tre år tillbaka, det vill säga att personalen styr över den egna budgeten - och därmed över verksamheten.

Nästan alla i den fasta personalen har en undersköterskeutbildning. Det satsas på att värdesätta undersköterskorna genom vidareutbildning och bättre löner. Rebecca Aldorsson studerar till undersköterska på Komvux samtidigt som hon jobbar.

– Jag tycker det här är jättebra arbetssätt, att man sätter in personalen i hur det fungerar, så vi också får en större förståelse, säger Rebecca Aldorsson.

Förutom Gerdas gård drivs även Granlidens äldreboende som intraprenad. Dessutom har Kvartetten - ett boende för funktionshindrade- i Askim-Frölunda-Högsbo, också drivits via intraprenad i snart tre år nu. Först ut med den annorlunda formen att driva äldreboende var dock Tubberödshus på Tjörn år 2010. Verksamheten är fortsatt kommunal, samtidigt som personalen tar över ansvaret för budgeten. När vi hälsar på hos Gerdas gård är det dukat till vårfest. Gudmund Otterstedt hälsar på sin hustru Kerstin nästan varje dag.

– Jag slås av den familjära tonen,  av omtanken och empatin hos personalen, säger Gudmund Otterstedt. 


Intresset för intraprenad är stort i Göteborgs stad just nu. I förra veckan beslutade politikerna på Norra Hisingen att utreda intresset hos personalen för att driva deras äldreboenden via intraprenad.

I stadsdelen Askim-Frölunda Högsbo har fackförbundet Kommunal ännu inte märkt några tydliga negativa konsekvenser av försöket. Anna Skarsjö är ordförande.

– Det är ett annat sätt att tänka och få med personalen, och det är klart att det kostar lite i början men så har vi ju sett att sjuktalen på Gerdas gård har sjunkit rätt mycket, säger Anna Skarsjö.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".