Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat-Ina: Satsa på hela kryddor i indisk mat

Publicerat måndag 29 augusti 2016 kl 09.29
"Glöm curry pulvret"
(3:39 min)
Indiska kryddor
Kryddor är en viktig del i det indiska köket. Foto: Leif R Jansson / TT

Ina Lundström tipsar om hur man gör för att få fram dom riktigt goda indiska smakerna.

– Currypulver är en genväg som jag inte rekommenderar vid matlagning. Ofta står currypulvret länge i skåpet. Kryddor är lika känsliga för ljus och luft som kaffe, berättar matinspiratören Ina Lundström.

Enligt Ina är det hela kryddor som gäller om du vill laga riktigt god mat. Det du behöver köpa är hel spiskummin och hela korianderfrön.

– Börja med att rosta dom i stekpannan. Börja med koriander och vänta tills det börja lukta lite gott och sedan gör du samma med spiskummin. Mal sedan detta till ett pulver. Sätt till gurkmeja och lite garam masala så har du en jättegod krydda, säger matinspiratören Ina Lundström.

– Många gånger undrar folk varför den indiska maten man gör hemma inte blir lika god som på restaurangen. Det har med kryddorna att göra. Ofta steker man också löken betydligt mer på restaurangen än vad man gör hemma, säger Ina Lundström. 



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".