Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SU får kritik i Macchiarini-liknande fall

Publicerat fredag 30 september 2016 kl 13.54
Kjell Asplund: Det här är oprövade metoder
(1:13 min)
Sahlgrenska Universitetssjukhus
Sahlgrenska Universitetssjukhus Foto: Ida Mikko

En extern utredning kritiserar Sahlgrenska Universitetssjukhuset efter behandlingen av fyra patienter.

Utredningen gäller behandlingen av fyra svårt sjuka patienter som fick transplanterade organ som stamcellsbehandlats. Utredningen anser att Sahlgrenska borde ha sökt godkännande av en etikprövningsnämnd eftersom vården i de här fallen kan likställas med forskning.

– I etikprövningslagens mening är detta utveckling på vetenskaplig grund och det ska prövas av etikprövningsnämnd, säger Kjell Asplund en av utredarna.

I utredningen har det framkommit att man har inhämtat samtycke från patienterna och gjort etiska överväganden. Sahlgrenska ska också ha kontaktat olika myndigheter och etiska bedömare men det finns brister i dokumentationen.

– Vi har också tyckt att det är vissa tillstånd som saknas. Här användes läkemedel, när man preparerade de här organen som skulle transplanteras, som inte är godkända för bruk i Sverige. Det kan man söka dispens för men det har man inte gjort. Man behöver också tillstånd för att tillverka den här typen av organ som man inte hade, säger Kjell Asplund.

Kjell Asplund själv var en av dem som utredde vändorna kring Karolinska Institutet och Paolo Macchiarini-skandalen. Han ser vissa likheter med fallen i Göteborg. 

– Likheterna är det att man inte har sökt etikprövningstillstånd. Att man betraktar det här som ett led i vanligt kliniskt arbete. Det här är oprövade metoder. Sedan finns det en hel del saker som man gjorde mer rätt i Göteborg än i Stockholm, säger Kjell Asplund.

Jens Möller/Carl Moberg
p4goteborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".