Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolmaten fyller sjuttio - Nu siktar man framåt

Publicerat måndag 31 oktober 2016 kl 10.35
Ulrika Brunn: En stor utmaning är hur vi klimatpassar skolmaten
(0:51 min)
Skolmatsal. Arkivbild.
Skolmatsal. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I dag är det 70 år sen Sverige införde kostnadsfria måltider. Ulrika Brunn på Skolmatsakademien konstaterar att maten blivit mycket bättre men att den står inför en del utmaningar framöver.

Nätverket Skolmatsakademien består av 51 olika kommuner och stadsdelar i Västra Götaland. 

– En stor utmaning framöver är klimatanpassning av maten. Vi vet ju i dag att maten faktiskt tär lite på jordens resurser. Hur gör vi det på bästa sätt? Hur lagar vi mer vegetarisk grön mat som barnen gillar? Specialkosterna ökar mycket, det ser man i hela landet, säger Ulrika Brunn. Hon är verksamhetsledare på kunskapsnätverket Skolmatsakademien och fortsätter:

– Det handlar inte om att folk blir mer allergiska och sjuka och inte tål viss mat, utan om att man är mer medveten om vad man faktiskt vill äta. Då ställer man krav på skolmaten på ett helt annat sätt. Det kräver mer resurser, både tid och pengar. Vi har också andra etiska krav på maten i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".