Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gängkriminaliteten gynnar sexköpare

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 06.00
"Risken att bli upptäckt är så mycket lägre"
(1:39 min)
Rosenlundsgatan mörk
1 av 3
På Rosenlundsgatan nära Järntorget i Göteborg märker man av polisens frånvaro Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
Yvonne Karlsson på Mikamottagningen
2 av 3
Yvonne Karlsson på Mikamottagningen är kritisk till hur frånvarande polisen är i arbetet med gatuprostitutionen Foto: Göteborgs Stad
Jonas Bergkvist Polis
3 av 3
Jonas Bergkvist är enhetschef för den delen av citypolisen som bland annat jobbar med sexköpare Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Nu räcker det med nedprioriteringen av andra brott i Göteborg. Det tycker man på Mikamottagningen, som jobbar med personer som säljer sex.

De senaste åren har polisen blivit allt mer frånvarande i arbetet mot sexköp. För även om antalet personer som säljer sex knappt minskat de senaste åren så är det färre brott som lagförs. Yvonne Karlsson är socionom på Mikamottagningen och berättar om hur kvinnorna hon möter beskriver polisen.

- Det upplever väl att polisen är trevliga mot dom, men när de väl möter polisen så är det fler och fler som upplever att de inte blir tagna på allvar i sin utsatthet.

Arbetet mot sexköp har stått i princip stilla i fyra år menar Yvonne Karlsson. Och nu finns en oro för vilka signaler det skickar till organiserade ligor.

- Idag i Göteborg är risken väldigt mycket lägre att bli upptäckt för sexköpsbrott när det finns så få poliser som tittar på det.

Tittar man på antalet anmälda sexköpsbrott så har de minskat, men kanske inte för att brotten minskar, utan för att allt färre brott lagförs. Förra året anmäldes enbart runt 70 sexköpsbrott. Två år innan var det mer än dubbelt så mycket,170.  Jonas Bergkvist är enhetschef på polisen i centrum.

- Vi har inte glömt det och vi försöker lägga tid där så ofta det går. Det är inte helt fritt fram.

När hoppas ni på att det ska bli bättre?

- Ja säg det, så snart som möjligt såklart men vi är för få och har för mycket att göra.

Enligt Jonas Bergkvist är polisen där så ofta det går, men hur ofta de gör spaningar på gatan vill han inte gå in på, just i och med att sexköpare och hallickar inte ska dra nytta av det.

Men polisens frånvaro har nått sin gräns tycker Yvonne Karlsson.

- Det har redan gått för långt, säger Yvonne Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".