Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Våld i hederns namn ska kartläggas

Publicerat fredag 25 november 2016 kl 05.45
Klas Forsberg: Vi gör det utifrån barnperspektivet
(1:50 min)
hjärta i handen
1 av 3
Att inte få välja den partner man ska gifta sig med kan vara en fråga som kan kopplas till hedersförtrycket av unga människor.
gustav adolfs torg
2 av 3
Nu ska staden kartlägga problemen med förtryck och våld i hederns namn.
man på tak
3 av 3
Nu ska Göteborgs stad kartlägga hur det ser ut med hedersrelaterat våld och förtryck bland Göteborgarna Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg

Idag är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Med anledning av det håller Göteborgs stad en konferens som handlar om hedersrelaterat våld.

Nästa år ska Göteborg kartlägga hur det ser ut och om ett år hoppas man ha en klar bild över hur våld och förtryck används i hederns namn i Göteborgs stad.

Klas Forsberg är avdelningschef på mänskliga rättigheter på stadsledningen och håller i arbetet just nu.

 – Vi har ett barnrättsperspektiv på det här, vi kommer troligen jobba ihop med skolan, säger han.

Nyligen beslutade kommunstyrelsen att kartlägga hur det ser ut med hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs stad.

Vi har träffat en grupp tjejer som regelbundet träffas för att diskutera just den här typen av problematik, tjejer som själva vuxit upp med regler kopplade till familjens heder. Vi kallar dom Maryam, Nalin och Canan. De kommer från olika delar av Göteborg:

– Bara en sådan sak som man inte får umgås med vem man vill.

– Det kan vara klädseln, att man inte får ha på sig det man vill.

– Jag fick inte gå på skoldisko för min pappa, han flippade ur. 

Göteborgs stad har under hösten och beslutat tillsätta en samordnare för hedersrelaterat våld och förtryck, vad som ska ingå i det uppdraget håller social resursförvaltning på att utforma just nu.

Det saknas en samlad bild över fall som är hedersrelaterade och som kommer till kommunens kännedom, men siffror från avdelningen för Individ och familjeomsorg på kommunen visar att det har gjorts 63 insatser kring fall som kan kopplas till hedersrelaterat förtryck i år, en fördubbling om man jämför med för tre år sedan.

Förhoppning är att kommunen i slutet av bästa år har en klar bild över hur hedersförtrycket ser ut i Göteborg, och man har också försökt få med sig Stockholm och Malmö i arbetet med att kartlägga problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".