Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Strängare tolkning av lagen om stöd och service skapar oro

Publicerat fredag 2 december kl 06.00
"Jag skulle aldrig våga sova om vi blev av med nattassistansen"
(1:44 min)
Kvinna med sin flicka i knät
Christe Juhlin med dottern Savannah Foto: Privat

Många funktionshindrade som är beroende av stöd oroar sig över minskad hjälp när LSS-lagen ska tolkas annorlunda.

I morgon hålls demonstrationer i Göteborg och 22 andra orter i landet mot att Försäkringskassan måste stoppa ökningen av antalet beviljade timmar och göra strängare tolkningar av lagen sedan nya domar kommit.

Christel Juhlins femåriga dotter Savannah har en grav CP-skada och epilepsi. Hon har personlig assistans 148 timmar i veckan.
– Jag skulle aldrig våga sova om vi blev av med nattassistansen, säger Christel Juhlin, som inte skulle få ihop livet om timmarna blev färre.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler säger att LSS-systemet dras med fusk och överförskrivning av timmar. Nu hoppas hon att ännu hårdare kontroll av bolagen som anställer personliga assistenter ska lösa en del av problemen.

Men enligt Ann-Marie Begler är det inte många som kommer att drabbas.

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.