Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Temporära bostäder

1000 temporära bostäder blev 80 villavagnar

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 06.00
Martin Öbo: Det var inte den bästa lösningen
(1:44 min)
Karta över temporära boenden för flyktingar. Foto: Göteborgs stad
Platser där det planeras för byggande av temporära bostäder. Foto: Göteborgs stad

Av de tolv platserna som föreslogs förra året är det enbart tre som går till bygglov. Det är resultatet av Göteborgs försök att ordna temporära bostäder för nyanlända.

Året 2016 inleddes med välbesökta informationsmöten runtom i de stadsdelar som man på Fastighetskontoret tänkt ut som platser för temporära bostäder. 1000 bostäder i modulhus som skulle stå i 10 till 15 år skulle lösa den svåra bostadssituationen i Göteborg och mottagandet av nyanlända.

Men både politiker och tjänstemän erkänner så här ett år senare att man hade för höga målsättningar. Sven Höper, välfärds och skoldirektör på Stadledningskontoret menar att en stel lagstiftning har gjort det svårt för kommunen att i huvudtaget hitta lämpliga platser.

– Jag tror det är svårt att leva sig in i hur situationen var då, vi levde i ett här och ett nu.

Halvvägs in i planerna med temporära bostäder avgick fastighetsdirektören och Martin Öbo fick ta hans ställe som tillförordnad fastighetsdirektör under våren. Idag är han kritiskt till hur man så enkeltspårigt siktade på temporära bostäder.

– Vi ser helt enkelt nu att det inte var den billigaste, snabbaste eller den integrationsmässigt bästa lösningen.

På grund av frågetecken kring det juridiska med temporära bygglov som blev efter domen i Mark och Miljödomstolen om studentbostäderna på Herkulesgatan på Hisningen, samt det omfattande arbetet som byggloven innebar så har enbart tre av tolv föreslagna platser gått till bygglov. Askimsviken, Kärralund och väster om Lemmingsvallen. Och ytterligare nya platser utreds just nu. Den enda egentliga temporära lösningen som blev är villavagnarna i Lilleby där boende ska stanna i högst ett halvår.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".