Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt för utsatta kvinnor att få boende

Publicerat måndag 20 mars kl 15.28
Kriscentrum för kvinnor: Vi hänvisar 200 kvinnor vidare om året
(2:45 min)
Närbild på blond kvinna med glasögon
Lena Magnusson, gruppchef på Kriscentrum för kvinnor. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Bostadsbristen slår hårt mot kvinnor som fått hjälp på kvinnojourer när de ska slussas ut från dessa.  Det visar en enkätundersökning som Alva kvinnojour gjort.

Radioprogrammet Tendens i P1 uppmärksammar i en dokumentär att kvinnor på skyddade boende har stora problem att få tag i ett boende när det är dags för utslussning från kvinnojouren. En kvinna berättar i programmet hur hon nu sover på soffor hos kompisar, på vandrarhem och i förrådet på sitt jobb. 

– Vi får flera samtal i veckan där det efterfrågas platser. Vi hänvisar 200 kvinnor varje år till andra boenden för att dom inte får plats hos oss. Det handlar ofta om att det är socialtjänsten som ringer, säger Lena Magnusson, gruppchef på Kriscentrum för kvinnor i Göteborg som är den enda kommunala kvinnojouren i staden.

Kvinnor kan bo maximalt fyra månader vid den kommunala kvinnojouren. 

– Det är viktigt att man startar boendeplaneringen så fort som möjligt, det kan handla om jourboenden, vandrarhem eller en annan kvinnojour. Många har inte möjlighet att själv lösa bostadssituationen, säger Lena Magnusson. 

Till Kriscentrum för kvinnor kommer det oftast kvinnor som har barn.

– Det är viktigt att skapa trygghet även för barnen så dom vet vart dom ska ta vägen när dom ska lämna boendet. Jag skulle vilja se ett bättre samarbete mellan socialtjänsten och kvinnojourerna så att man inte lägger över ansvaret på kvinnorna, säger hon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".