Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt nationellt program mot brott presenterat i dag

Publicerat tisdag 21 mars 2017 kl 17.25
Forskare: "Vi vet från forskning att 'sunt förnuft' ofta har fel."
(1:53 min)
Bilden visar justitieminister Morgan Johansson på besök i Seved-Sofielund i Malmö, i sällskap med bland andra Hjalmar Falck, områdeskoordinator. Foto: Emil Langvad/TT.
Justitieminister Morgan Johansson på besök i området Seved-Sofielund i Malmö idag. Foto: Emi Langvad/TT.

”Tillsammans mot brott”. Så heter det nya nationella brottsförebyggande program som regeringen presenterade i dag.

Det förra nationella programmet kom 1996. Sedan dess har mycket hänt. Justitieminister Morgan Johansson kallar det nya programmet för en nystart för det brottsförebyggande arbetet. 

– Vi byggde upp det för ungefär tjugo år sedan men vi har inte samlat alla insatser, eller inte samlat det på det här sättet sedan dess, säger Morgan Johansson. 

I programmet betonar regeringen vikten av att det brottsförebyggande arbetet görs med kunskap och följs upp och utvärderas. Det är inte alltid fallet i dag, konstaterar Henrik Andershed som är professor i kriminologi och psykologi vid Örebro universitet. Ofta är det annat som styr vad man gör.   

– Utan det är snarare så att nu måste vi ta krafttag mot den här typen av brottslighet. Nu ska vi visa handlingskraft och så gör man någonting baserat på att man tycker att någonting verkar logiskt. Vi vet ju från forskning till exempel att "sunt förnuft" och logik - det har ofta fel, säger Henrik Andershed.  

Ett exempel på kunskapsbaserat arbete är att göra lokala kartläggningar av brottsligheten och att använda de metoder som forskningen har visat är effektiva mot brott. För att stödja det arbetet inrättas regionala samordnare på alla länsstyrelser. Senare i år kommer regeringen även att utse en nationell samordnare. 

I programmet betonas vikten av att polisen samverkar både med kommuner, näringsliv och civilsamhället. För att det ska fungera krävs att polisens omorganisation där polisen ska bli mer närvarande lokalt verkligen lyckas, konstaterar justitieminister Morgan Johansson. 

– Det är ju oerhört viktigt. Det var själva tanken med omorganiseringen. Min bild är nog också att det går åt rätt håll. 

Men samtidigt minskar ju andelen brott som polisen klarar upp. Hur ska man förstå det? 

– Den gjorde det förra året, ett av skälen är säkert att man har befunnit sig i det här omorganiseringsskedet. Nu får denna organisation ha kommit på plats. Då måste också uppklarningsandelarna öka, säger Morgan Johansson.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".