Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sahlgrenska storsatsar på unga med ätstörningar

Publicerat tisdag 28 mars 2017 kl 06.00
"Vi stöttar hela familjen för att bryta svälten"
(3:21 min)
Tre leende kvinnor sitter i en soffa
Annika Fransson, Anne-Line Solberg och Annika Falkemo jobbar för unga med ätstörningar. Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Barn i Göteborg med ätstörningar ska få hjälp att äta hemma. Sahlgrenska satsar nu på mer anpassad vård för yngre drabbade av ätstörningar.

Sjuksköterskor ska komma hem för att ge stöd till familjen i att få barn under 16 år att hantera måltiderna. Annika Fransson är en av de specialiserade sjuksköterskor som redan nu har börjat träffa familjer i hemmiljö.

– Jag brukar dyka upp en stund innan det är dags att äta. Vi talas vid en stund innan det blir lunch. Så brukar jag tala med föräldrarna om hur de ska prata, vad man ska tänka på och vad man kan göra efter måltiden för att hantera ångest och slappna av, berättar Annika Fransson.

Den nya insatsen är att man inriktar sig än mer på yngre personer som lider av ätstörningar.

Sjuksköterskor och skötare ska i Göteborg åka hem till familjer och ge dom stöd i måltidsarbetet mellan två till tio gånger, gärna i kombination med att man besöker dagvården på Östra Sjukhuset.

Anne-Line Solberg är sektionsledare och specialistpsykolog på Anorexi-Bulimi-verksamheten på Sahlgrenska. Hon menar att hembesöken blir ytterligare ett verktyg för att stötta familjer genom behandlingen.

– Vi är förmodligen unika i att kunna erbjuda en så här integrerad vård för unga drabbade, säger Anne-Line Solberg. 

2014 tog man fram nya regionala medicinska riktlinjer som kom fram till att det fanns en brist i ätstörningsvården i hela regionen. Bland annat fanns det brister i  dag- och hemvård.

– När man bestämde sig för att skjuta till resurser för en mer jämlik vård, så hade vi redan en utvecklad dagverksamhet. Men vi såg att det fanns en lucka för yngre som i värsta fall hamnade i slutenvård.

Nu har alltså även dagvården utökats för att passa de yngre patienterna - där familjerna får ett eget rum för att tillsammans lära sig att hantera måltidssituationerna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".