Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svitzers bogserbåtar ska skatta i Sverige

Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 09.37
SEKO Sjöfolk: "Mycket glädjande vi fick rätt"
(1:22 min)
Sternö bogseras av bogserbåt i Göteborg flaggad på Färöarna.
Sternö bogseras av bogserbåt i Göteborg flaggad på Färöarna. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio

De bogserbåtar som Svitzer kör i Göteborg och andra hamnar, där är både personal och båtar hemmahörande på Färöarna, men enligt Skatteverket ska Svitzers Färöbolag betala skatt i Sverige.

I flera år har fackföreningen SEKO Sjöfolk slagits för att Svitzers Färöbolag ska skatta i Sverige och även flagga hem sina båtar till Sverige:

– Det tycker vi är mycket glädjande att vi fick rätt till slut. Kör man i Göteborgs hamn så ska man också ha svensk flagg och svenska regler. 

För hela upplägget med ett Svitzerbolag på Färöarna är mer eller mindre fejk säger Skatteverket i sitt beslut...

– Ja, vi kallar det för att segla under falsk flagg. 

Skatteverkets beslut handlar om två år 2011 och 2012 då Svitzer, som ingår i den danska Maerskkoncernen som också driver Göteborgs containerterminal, sålde båtarna till sitt nybildade bolag på Färöarna och anställde personalen där och sen hyrde tillbaka alltsammans, för att tjäna lite skattepengar, enligt Skatteverket.

Det handlar om cirka tio bogserbåtar som finns i huvudsak i Göteborg, Uddevalla, Brofjorden, Wallhamn på Tjörn, Stenungsund, Norrköping, Oxelösund och Nynäshamn. Alla bemannade med personal som betalar svensk skatt på sina inkomster.

Bolagets chef på Färöarna var också vd eller ledamot i 14 bolag och fick inte ens fatta beslut själv - hans roll var av enbart formell karaktär, enligt Skatteverket där Johan Lundberg jobbar som skatterevisor:

– Vi anser att Färöbolaget Svitzer bedriver sin verksamhet då från Nya Varvet i Göteborg, det är väl en sammanfattning. 

– Det betyder att man beskattas i Sverige för det resultatet som man då har upparbetat på det fasta driftstället. 

Även om man påstår att allting sker från Färöarna? 

– Ja, just när det gäller Svitzer är det vårt antagande att det är av skatteskäl man väljer att upprätta ett koncernbolag på Färöarna. 

Svitzers kommunikationsavdelning vill inte kommentera uppgifterna utan skriver i ett mail i går kväll: "Som du ved, er vi i øjeblikket i dialog med de svenske skattemyndigheder i den pågældende sag, og så længe den dialog pågår, ønsker vi ikke at gå yderligere i detaljer eller deltage i interview om emnet.". 

Skatteverket har tidigare beslutat på liknande sätt i två andra fall där Lupin Shipping från Varberg och Thunrederierna i Lidköping som använt sig av Färöbolag ska skatta i Sverige.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".