Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gränslös räddningstjänst ska rädda fler liv

Publicerat måndag 10 april kl 06.45
Ove Wiktorsson (C): Ledningscentralen får ett helikopterperspektiv
(1:19 min)
Ove Wiktorsson och Håkan Lundgren på Bohus räddningstjänstförbund.
Håkan Lundgren, förbundschef vid Bohus räddningstjänstförbund och förbundsordförande Ove Wiktorsson (C) tror att resurser kan fördelas på ett bättre sätt i framtiden. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges radio

Räddningstjänsten inom hela Göteborgsregionen ska bli mer effektiv och förhoppningsvis kunna rädda fler liv. Samarbetet kallas Gränslös räddningstjänst och ska styras från Göteborg.

Förbunden runt Göteborg ska köpa in sig hos på Göteborgs ledningscentral som ska styra var resurser ska fördelas vid bränder och olyckor. Bohus räddningstjänstförbund har sin bas i Kungälv och snart är det deras tur att hoppa på samarbetet.

Förbundets ordförande, Ove Wiktorsson (C), är positiv.

– Det kan till exempel vara vid bränder i byggnader. Till exempel där en brand sprider sig fort, som på Marstrand eller i en båthamn. Ju snabbare man släcker desto mindre risk är det för människor runt omkring, säger Ove Wiktorsson.

När SOS alarm får in ett larm om en olycka eller en brand i dag så går informationen till den lokala räddningstjänsten. Det är sedan upp till den lokala räddningstjänsten i till exempel Kungälv att inte bara utföra insatsen utan också bedöma om man behöver begära hjälp från andra kommuner.

Men genom att istället köpa in sig på ledningscentralen vid räddningstjänsten i Göteborg så blir det istället personal där som ser vad som behövs och kan skicka enheter från andra kommuner. Där har man överblick över bränder och olyckor i hela området och kan på så sätt styra resurser på ett mer effektivt sätt.

– Ledningscentralen i Göteborg kan gå upp i ett helikopterperspektiv. För ett antal år sedan hade vi en skogsbrand i Svartedalen. En pyroman som tände i tre kommuner samtidigt. Räddningstjänst från Stenungsund, Kungälv och Lilla Edet var i skogen samtidigt utan att veta om varandra. Det kommer inte att hända, säger Ove Wiktorsson.

Förändringen inkluderar räddningstjänstförbunden i Göteborgsregionens 13 kommuner och beräknas genomföras nästa år. Alingsås och Vårgårda är först ut och sedan är det Kungälv och Ales tur.

Håkan Lundgren är förbundschef för Bohus räddningstjänstförbund.

– Här suddar vi ut kommungränser och kanske lite prestige också. Grunden i detta är att varje medborgare inom GR ska få den effektivaste räddningstjänsten på kortast tid, säger Håkan Lundgren.

Vad samarbetet kommer att kosta är inte färdigförhandlat. Enligt Håkan Lundgren finns inga planer på att minska bemanningen på stationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".