Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Möte med blåljuspersonal ska stoppa kriminalitet

Publicerat tisdag 11 april 2017 kl 16.45
Tomas Norberg: Vi kom dit med taggarna utåt
(1:23 min)
Tomas Norberg från räddningstjänsten och Maida Cucovic från MBU tillsammans.
Tomas Norberg från räddningstjänsten i Göteborg och Maida Cucovic är båda engagerade i MBU. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges radio

Projektet Människan bakom uniformen (MBU), har fått ungdomar och blåljuspersonal i Göteborg att närma sig varandra. – Projektet har fungerat bra, säger kriminologen Richard Silva.

Det handlar om att ungdomar, även de som ligger i riskzonen för att hamna i kriminalitet, under tio veckor får möta och lära känna personal från polis, räddningstjänst och ambulans. Och blåljuspersonal lär i sin tur känna ungdomar.

Maida Cucovic från nordöstra Göteborg gick den här kursen för sex år sedan och jobbar i dag som gruppledare och ambassadör för MBU.

– Personligen hade jag inga fördomar. Jag hade aldrig haft kontakt med polis på ett negativt sätt. Men man blir ju påverkad av vänner som har det. Och därför har man tyckt lite konstigt om dom, säger Maida Cucovic.  
 

Varför är den här verksamheten viktig?

– För att den är i ett förebyggande syfte. För att man ska lära känna människan bakom uniformen och för att dom ska få lära känna ungdomen bakom kepsen, säger Maida Cucovic. 

Sättet att arbeta har spridit sig till andra städer.

Kurserna är tio veckor och innebär möten med personal från ambulans, räddningstjänst och polis där ungdomarna bland annat får insyn i räddningstjänsten och polisens arbeten genom besök på arbetsplatserna.

Omkring 400 ungdomar har utbildats sedan projektet startade 2009. Tomas Norberg, insatsledare vid räddningstjänsten i Göteborg har varit med sedan starten.

– Det var en period då som det var oroligt 2009, det är ju rätt länge sedan. Då kom vi fram till ett larm då trodde vi väl egentligen att alla ungdomar som fanns på platsen vile oss ont och hade en sten i fickan. Och vi kom dit med taggarna utåt och hade förutfattade meningar. Det har vi inte i dag. Vi åker dit med ett öppnare sinne och kan stanna kvar och prata med ungdomarna, säger Tomas Norberg.

Kriminologen Richard Silva har följt projektet under ett år: 

– Det har fungerat bra. Genom att ungdomarna lär känna enskilda myndighetsrepresentanter och det ger dom förtroende för hela myndigheten. Ungdomarna har fått en annan bild av blåljuspersonalen och det har bägge grupperna mycket att vinna på, säger han. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".