Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#VAPENFRISTAD

Tidiga insatser räddar liv och sparar pengar

Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 06.00
Andy Segovia: Jag hade varit död idag
(3:40 min)
Två män håller om en kvinna
1 av 2
Andy Segovia, tidigare deltagare och nu mentor i SNAP programmet. Här tillsammans med Dr. Leena Augimeri och Abdi Mohamud som jobbar med barn i utsatta områden. Foto: Simon Rissvik/SR
statistik
2 av 2
En kostnadsanalys av SNAP programmet visar att för varje dollar som spenderas på brottsförebyggande arbete så sparar samhället 32 dollar i längden.

I Toronto har flera brottsförebyggande insatser riktats mot unga människor i utsatta områden. Och det finns pengar att spara i det långa loppet.

Torsdag kväll på Child development Institute, institutet för barns utveckling. Ett tiotal barn och några mentorer förbereder kvällsmat i den stora tegelbyggnaden som ligger intryckt mitt i ett av centrala Torontos radhusområden. Här föddes för drygt 30 år sedan ett av Kanadas mest uppmärksammade brottsförebyggande program.

Dr Leena Augimeri är en av grundarna till programmet SNAP, stop now and plan, som riktar sig till barn mellan 8 och 12 år som visar tecken på destruktivt beteende.

Grundidén är lära barn hantera ilska och frustration genom en rad olika tankeverktyg. Det ideella programmet har fått stor uppmärksamhet av provinsen Ontarios politiker och används nu på platser över hela Nordamerika och i ett antal länder i Europa.

Under 2000-talet har programmet utvärderats av flera externa kriminologer och ekonomer och Dr Leena Augimeri redovisar stolt resultaten av en lönsamhetsanalys gjord av en forskare vid Cambridge universitet i England:

För varje dollar du spenderar på att förebygga att barn hamnar i kriminalitet kan samhället spara 32, nära en miljon svenska kronor, per pojke.

SNAP är ett av över 400 lokalt baserade ungdomsprogram som delvis finansieras av provinsen Ontarios barn och ungdoms-departement. Sen 2003 då departementet bildades har ungdomsbrottsligheten sjunkit med 46% och antalet barn under 18 i ungdomsfängelse har mer än halverats.

Efter en blodig inledning på 2000-talet med ett för Toronto högt antal skjutningar och mord har det provinsiella styret i Ontario de senaste 10 till 15 åren investerat mycket i prevention och interventionsarbete för att förebygga gängkriminalitet, bland annat genom att finansiera olika projekt i dom 13 områden som polisen identifierat som särskilt utsatta.

Tillsammans med en av den kanadensiska polisens mest erkända gängexperter passerar jag säkerhetsdörrarna på Toronto South Detention Centre.

Mannen jag pratar med vill av säkerhetsskäl inte ha sitt namn med i reportaget. Han har i snart 20 år jobbat som polis och i drygt 12 av dem med gängkriminalitet. Han utbildar poliser i hur gängen fungerar och har vid flera tillfällen bistått utländsk polis i arbetet mot gängkriminalitet, där ibland amerikanska FBI. Han har själv inrättat en enhet här i fängelset, det det är nämligen här som de flesta gängmedlemmarna i provinsen sitter och genom att ha förhört över tusen av dom genom åren har han och hans kollegor i Toronto ändrat sin syn på hur gängen ska bekämpas:

Det måste finnas en balans, lika många poliser som jobbar med att sätta dom i fängelse måste jobba med att hålla dom därifrån.


Han pratar om sommaren 2005 som i Kanada är känt som det blodigaste året under 2000-talet då 52 personer sköts till döds i Toronto, många av dem utan koppling till gängkriminalitet. Året blev en markör i Polisen och provinsens arbete mot skjutvapen och gäng, sedan dess har över 73 miljoner kanadensiska dollar, nära en halv miljard svenska kronor satsats på särskilda specialenheter inom polisen, fler åklagare och utökade vittnesprogram. Tio år efter det blodiga året hade antalet döda i skjutningar halverats.

Gängexperten i fängelset menar att Torontopolisens utökade resurser har lett till mycket positivt, men att den stora skillnaden är att man nu delar med sig av sina kunskaper om hur gängen fungerar:

Folk brukade säga att vi inte kan dela med oss av informationen om hur vi jobbar, det skulle gynna gängen, men varför kan vi inte dela med oss av vår kunskap om hur någon blir gängmedlem, undrar han?

Så i ett samarbete med lokala skolstyrelser och en rad ideella projekt har han och hans kollegor föreläst för lärare, föräldrar och socialarbetare om hur man identifierar en ung person på väg in i gängkriminalitet.

På institutet för barns utveckling har barnen i SNAP programmet precis ätit klart och jag får en rundtur i byggnaden utav två mentorer, en av dem är Andy Segovia som själv gått igenom programmet:

- Jag hade problem med utbrott, slagsmål och mobbning i tidig ålder så min skola tipsade min mamma om SNAP berättar Andy som idag är 23 år gammal och mentor för andra barn.

 
Utan SNAP hade jag antingen suttit i fängelse eller varit död vid sexton års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".