Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#vapenfristad

Polisen känner sig övergivna i förorten

Publicerat onsdag 26 april 2017 kl 05.55
"Det pratas mycket om insatser"
(1:03 min)
Rikspolischefen Dan Eliasson.
Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rikspolischefen Dan Eliasson efterlyser fler och större insatser för att hitta lösningar på problemen med skjutningar och kriminalitet i landet. Polisen säger sig stå alldeles för ensam i de utsatta områdena.

– Var är de övriga statliga myndigheterna? Jag ser de inte i utanförskapsområdena i någon större utsträckning, frågar rikspolischefen Dan Eliasson.

– Vi är den enda statliga myndighet som finns på plats med vår personal, var är de kommunala förvaltningarna, var är de stora sysselsättningsprogrammen i utanförskapsområdena riktade till de som bor där.

Rikspolischefen Dan Eliasson är tydlig när han talar om problematiken i de särskilt utsatta områden i landet.

15 områden i framförallt Stockholm, Göteborg och Malmö har pekats ut av polisen i en rapport som särskilt utsatta. Stadsdelar som präglas av grov kriminalitet, utanförskap och låg tillit till rättsamhället.

– Jag skulle vilja se storsatsningar, det krävs storsatsningar från samhället när det gäller skola, omsorg, bostäder och hälsa för att skapa innanförskap. Det är inte polisiära frågor i grund och botten. Vi har vår roll att spela men det krävs stora satsningar från samhället för att vända utvecklingen säger Dan Eliasson.

I Göteborg där 6 av de 15 särskilt utsatta områdena finns jobbar polisen sedan två år tillbaka enligt en modell framtagen i samarbete med Brottsförebyggande rådet som tydligt delar in arbetet i olika faser.

I dagsläget läggs de allra största delen av resurserna i den första fasen som handlar om att få bort den synliga brottsligheten som våldsbrott och narkotikaförsäljning på gator och gator.

Polisarbetet handlar om att beivra brott och när den synliga brottsligheten är borta måste resten av samhället kliva fram och ta plats menar Dan Eliasson.

– I grund och botten så måste fler stiga fram. Det gläder inte alla makthavare när jag säger det men det pratas väldigt mycket om socioekonomiska insatser men jag ser de inte i utanförskapsområdena, säger Dan Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".